Säkrare bilkörning i vinter – med rätt utrustning

Säkrare bilkörning i vinter – med rätt utrustning

Isiga rutor, trögstartade motorer, hala vägar, snö, snö, snö. Vintern är visserligen härlig men har du bil är det lätt att misströsta ibland och tycka att allt är krångligt och osäkert.

Men Daniel Strandberg på Mekonomen i Bollnäs vet vägen till ett enklare och säkrare billiv, även vintertid. Och det börjar redan vid vinterdäcksbytet.

– Då kan det vara bra att rusta bilen för vintern. Till exempel att byta torkarblad, det bör du göra minst två gånger per år och gör du det vid hjulbyte så glömmer du det inte.

 

Spolarvätska för minusgrader

Det finns en annan sak som är bra att inte glömma.

– Spolarvätskan. Se till att den klarar minusgrader. Mest ekonomiskt är det att köpa koncentrerad spolarvätska och blanda själv. 50/50 med vatten, tipsar Daniel Strandberg.

Det kan också vara läge att förbereda sig för sämre tider.

– Packa ner en reflexväst så du har ifall du blir stående efter vägen när det blivit mörkt. Och passa då även på att ta med en filt och värmeljus. Kan ni inte ha bilen igång blir det kallt och värmeljuset räcker för att hålla värmen i kupén – och det blir ingen farlig rök.

 

Snökedjor för dubbfria vinterdäck

Daniel Strandberg har även ett billigt tips för de utan dubbdäck.

– Om du bor i en del av landet där du inte behöver dubbdäck, men kanske åker till fjällen någon gång, då kan det vara smart att investera i ett par snökedjor. Det är ju billigare än att köpa en fyrhjulsdriven bil.

 

Stort fokus under vintern läggs förstås på säkerhet. Vilka vinterdäck är bäst, hur slipper jag is på rutorna, är fyrhjulsdrift att föredra? Men det allra viktigaste är något som vi själva i mycket stor utsträckning kan påverka.

– Ta det lugnt i trafiken. Åk i god tid och ta en paus då och då, både för din och dina medpassagerares skull, säger Daniel Strandberg.

Hur ska jag hantera de olika väglagen?

– Det kan vara lurigt, speciellt om det har varit minusgrader en längre tid och sedan slår det om till plus. Börjar det regna då finns det stor risk att det fryser direkt när det landar på vägen. Och ännu farligare blir det om det redan är is på vägen. Då spelar det nästan ingen roll hur bra däck du har. Så, ta det försiktigt!

 

Flytande isskrapa kan rädda liv

Daniel Strandberg kan inte nog betona hur viktigt det är att alla tar det lugnt i trafiken i vinter, men han är också medveten om att det ibland sker oförutsedda saker.

– Om du försovit dig och kastar dig ut till bilen så kanske du inte tycker det är så viktigt att skrapa rutorna. ”De tinar ju under färd.” Men det är livsfarligt för dig och dina medtrafikanter. Då är det bra att använda en flytande isskrapa – bara att spreja på och så tinar isen på rutan.

 

Se upp för dunjackor

Att se till att bilen är varm – med kupévärmare eller garageparkering – är inte bara mysigt. Det kan faktiskt rädda dig från värre skador i en krock.

– Om det är kallt i bilen och du tvingas ha en tjock dunjacka på dig så kan den faktiskt bli farlig tillsammans med bilbältet. Ett tjockt plagg gör att det bildas ett avstånd mellan dig och bilbältet, och bältets funktion blir då nedsatt. Din kropp hinner färdas framåt en bit innan bilbältet fångar upp, säger Daniel Strandberg och tillägger:

– Kanske kan ett varmt och skönt fårskinn vara både säkrare, värmande och skönt för ryggen.

daniel_strandberg

Daniel Strandberg

Ålder: 28 år. Bor: Bollnäs. Gör: Försteman på Mekonomen Bollnäs.
Uppdaterad: November 24, 2023