Vad ksotar det att äga bil

Undersökning: Så mycket kostar din bil – egentligen

Sista-minuten-tider – här får du rabatt! 

 

Vi lägger mycket pengar på våra bilar. I en studie som genomfördes bland Brittiska bilägare av ClickMechanic utgick de från ett billiv som pågår under 63 år och den totala notan för detta beräknas till hisnande 3,2 miljoner kronor. Enligt undersökningen är bränslet den största kostnaden, 1,2 miljoner kronor bränner vi i snitt på bensinmackarna. Service och reparationer är också en stor post, närmare 600 000 kronor rapporterar Daily Mail.

 

Hålla kostnader ner

Det går dock att hålla kostnaderna nere. Bara genom att sänka farten en aning och planera sin körning kan bränslekostnaderna minskas betydligt. Att regelbundet serva sin bil bidrar också till lägre förbrukning – och minskar risken för dyra haverier.

– Vi ser dagligen åtskilliga exempel på att det kan innebära oerhörda kostnader att spara in på service och nödvändiga reparationer. Det finns bilar som får motorerna förstörda för att ägarna struntar i att byta partikelfilter när det är dags. Ett annat exempel är kamkedjor som förstörs på grund av att man slarvat med oljebyten, säger Bengt Angséus, som arbetar med teknisk support på ProMeister.

 

Tomma plånböcker efter helgerna

Det är dock inte alltid man som bilägare har ekonomiska möjligheter att serva eller utföra reparationer, trots att det i längden innebär en besparing. Speciellt efter jul- och nyårsfirande är det många som har tomma plånböcker.

– På Mekonomen har man alltid möjlighet att dela upp sin betalning på fyra månader, berättar Madeleine Westerling, kedjechef Mekonomen Bilverkstad.

 

Boka rätt – få billigare service

Nu finns också möjlighet att få billigare service på vissa verkstäder när man bokar tid på mekonomen.se. Här finns nu nämligen sista-minuten-tider som kan innebära stora besparingar.

– Kunderna kan se sista-minuten-tiderna på sajten. Och när man bokar någon av dessa får man minst 20 procent rabatt på hela arbetskostnaden, säger Madeleine Westerling.

 

Sista-minuten-tider – här får du rabatt! 

SPARA PENGAR – SNABBA TIPS Kör mjukt – spara bränsle. Ofta kan föraren sänka förbrukningen med upp till 20 procent bara genom att köra smartare. Jämför bilförsäkringar. Det kan skilja stora summor mellan erbjudanden från olika bolag. Kör inte i onödan. Planera resorna så att du till exempel gör flera ärenden på samma gång. Köp rätt bil. Välj inte en större bilmodell än du behöver. Serva bilen. En rätt servad bil drar ofta mindre bränsle. Dessutom blir andrahandsvärdet betydligt bättre. Kontrollera däcktrycket. För lågt däck tryck kan innebära högre förbrukning och snabbare slitage. Men, ha inte heller för högt. Utför nödvändiga reparationer. Struntar du i att laga något kan det ibland få följdeffekter med riktigt dyra haverier. Jämför verkstäder med varandra, priserna kan nämligen skilja sig åt för samma jobb. Mekonomen erbjuder en prisgaranti som innebär att du får dubbla mellanskillnaden i prissänkning om du hittar ett billigare service- eller reparationsalternativ (till ordinarie pris) hos en märkesbunden verkstad.
Uppdaterad: Juli 25, 2023