Snart tystnar FM-radion – så gör du för att lyssna

Snart tystnar FM-radion – så gör du för att lyssna

 

Norge är först ut i Norden med att släcka radiosändningarna på FM-bandet. Redan 2011 togs beslutet av stortinget och det har nu verkställts i etapper under 2017. Anledningen till förändringen är att det är dyrt att underhålla FM-nätet, kostnaden per kanal sägs vara hela åtta gånger högre än för digital DAB-radio som är den teknik som ersätter FM-bandet. Den nya tekniken innebär också utrymme för ett större kanalutbud.

– För lyssnarna innebär det ett långt mer mångfaldigt och differentierat radioutbud, störningsfri mottagning och en rad nya funktioner. Dessutom öppnar digitaliseringen för ökad konkurrens och möjligheter för utveckling, sa kulturminister Thorhild Widvey i ett pressmeddelande.

Även i Sverige finns tankar på att släcka ner FM-nätet och gå över till digital radio, även om det ligger långt i framtiden. Dock kommer även lyssnare i Sverige att påverkas redan nu, eftersom många regelbundet rör sig mellan de båda grannländerna.

 

Fortsätt lyssna - så gör du

För att kunna fortsätta lyssna på norsk radio i sin bil behöver man en mottagare för DAB-radio. I vissa modeller finns detta som standard, men i många bilar behöver man komplettera sin ljudanläggning med en mottagare.

Här finns flera alternativ. Det går att byta ut sin gamla bilstereo mot en ny som har möjlighet att ta emot DAB, de finns i många olika utföranden och prisklasser.

 

DAB-adapter

Föredrar man att behålla bilens originalanläggning, vilket oftast är det enklaste i en bil med ett integrerat system, går det att skaffa en DAB-adapter. Även de finns i många olika utföranden och de flesta erbjuder många smarta funktioner som gör det lätt att komma igång. Till exempel går de flesta att ansluta till bilens ljudanläggning på flera sätt, antingen kan man välja att använda en aux-kabel, bluetooth eller så kan DAB-adaptern sända FM-signaler till din befintliga radio.

Inlagd: December 08, 2016