Checklista service av bil

Checklista inför service av din bil

När det är dags för service av din bil är det praktiskt att vara lite förberedd så att allt går smidigare. En väl förberedd service gör också arbetet enklare för serviceteknikerna som då kan fokusera på rätt saker.

Förberedande cheklista för service:

  • Var noga med att avboka servicen av din bil i god tid om du får förhinder. I en del fall måste specialdetaljer beställas och då är det bra att vi vet om du kommer eller inte.
  • Kolla så att du vet var låshylsan till dina fälgar ligger och ta med den om du har en sådan.
  • Serviceboken skall med och överlämna så att den blir ifylld.
  • Städa ur bagageutrymmet på bilen och plocka bort allt som inte måste vara där. Serviceteknikerna måste ju komma åt alla delar på din bil.
  • Plocka bort bakåtvända barnstolar.
  • Det är bra om vi får ha bilen hela dagen så att vi har gott om tid att gå igenom den.

Så där, nu har du följt alla stegen i checklistan och lämnat in bilen på service, men vad är det egentligen som verkstaden gör under själva servicen?

Vad ingår i en bilservice?

Belysning

Vi går igenom all yttre belysning på bilen. Vilket innebär att vi funktionskontrollerar strålkastare, blinkers, baklyktor, olika indikatorlampor, varningsblinkers, registreringsplåtsbelysning, dimljus och broms, samt backljus.

Olja, spolarvätska, styr samt vätskan i styrservo

En viktig del av servicen är att se till så att alla vätskor är påfyllda. Vi kontrollerar oljenivå och byter vid behov olja samt oljefilter, vi fyller även på både spolarvätksa och kylarvätska. Kontrollerar oljan i styrservot, allt fylls vid behov på.

Bilens bromsar

En fullständig inspektion av bilens bromsar genomförs, vi tittar på bromsbelägg, bromsrör samt nivå på bromsvätska. Alla delar av bromssystemet byts vid behov ut för att garantera säker bromsfunktion efter service.

Däckkontroll

Vi går igenom däcken mycket noggrant, tittar efter sprickor, kollar mönsterdjup och naturligtvis däcktrycket.

Elektronik

Elektroniken är en viktig del i bilens service, särskilt på moderna bilar där elektroniken har blivit en mer integrerad del av hela bilen. Vi går igenom allting kopplat till elektronik. Batteri, generator, startmotor. Batteriet funktionskontrolleras och vi kontrollerar så att det inte läcker, eller har några skador. Samma sak med ledningar som kontrolleras så at det är hela och oskadda.

Elektriska instrument

Förutom batteri och kablage går vi även igenom instrumenten i bilen. Det inkluderar funktioner som hastighetsmätare, trippmätare och invändiga varningslampor och system så att de fungerar på ett fullgott sätt.

Rutor

Vindrutorna ses över och kontrolleras så att de inte har några skador.

Bilens motor

Motorn gås igenom kylsystem, koppling, filter, bränslerör, tändsystem, avgassystem. Allt gås noggrant igenom och vi letar efter fel och brister.

Bilens interiör

Vi granskar säkerhetsbälten, dörrar och lås. Handbromsen kontrolltestas och innerbelysningen ses över.

 

Uppdaterad: Juli 25, 2023