Undersökning: Det är viktigast när vi väljer bil

Undersökning: Det är viktigast när vi väljer bil

Vad är viktigast när du köper ny eller begagnad bil? Den frågan ställde Mekonomen och Kantar Sifo till 1 193 intervjupersoner över 18 år i hushåll som har bil. Och svaren skilde sig åt en hel del.

För de flesta är det säkerheten som är den viktigaste frågan när man ska välja en ny eller begagnad bil. Intervjupersonerna fick ange tre områden som de anser vara viktiga och hela 59 procent svarade att det viktigaste är att bilen är säker.

 

Kostnader avgörande

Hur mycket bilen kostar att köpa och äga är också avgörande för de flesta när de ska välja en bil. För 48 procent måste bilen vara ett prisvärt köp och 36 procent kräver enligt undersökningen också att den ska vara billig i drift. För 23 procent visar det sig också att en bil måste vara miljövänlig för att vara ett alternativ.

 

Färg och fart

Många kanske har drömmar om att skaffa en snabb bil, men enligt Mekonomens undersökning spelar toppfarten en mycket liten roll när man väl står där hos bilhandlaren och ska köpa en ny eller begagnad bil. Bara två procent anger att bilen måste vara snabb – och lika få bryr sig om vilken färg det är på bilen. Ännu färre, bara en procent, säger sig tänka på huruvida bilvalet innebär en högre status eller inte.

 

Automatlåda

Enligt undersökningen finns det olika funktioner som är viktiga för olika bilköpare. För 14 procent är det viktigt att bilen är automatväxlad och fem procent föredrar manuell växellåda. Att bilen är rymlig är viktigt för 17 procent av intervjupersonerna och för 10 procent är inbyggda funktioner som till exempel handsfree och backkamera i fokus när de letar efter en bil.

 

Inlagd: Mars 12, 2018