Se upp i påsktrafiken

8 tips: Så klarar du påsktrafiken

Påskhelgen är en av årets mest trafikerade perioder på våra vägar. Att navigera genom påsktrafiken kan vara en utmaning för de flesta bilister. Men med rätt förberedelser och strategier kan du undvika de värsta trafikstockningarna och göra resan så smidig som möjligt. I den här artikeln kommer vi att ge dig åtta användbara tips för att klara av påsktrafiken. Läs vidare för att få tips om hur du kan göra resan så stressfri som möjligt.

Ha bra däck på bilen

Har du rätt däck på bilen? Kanske är sommardäck rätt där du bor – men kommer det att vara halt vid ditt resmål? Det finns inga säkerhetssystem som kan rädda dig när friktionen mot vägbanan inte räcker till.

Säkerställ så att dina däck inte är slitna, inte är för gamla och att de har rätt lufttryck.

 

Kör utvilad

Det finns många undersökningar som visar att trötthet är orsaken till många olyckor i trafiken. Enligt Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, kan trötthet vara en bidragande orsak i omkring 10 till 40 procent av alla olyckor. Har du sovit för dåligt? Då kan det vara en bra idé att planera om resan så att du får sova ut först – eller låt någon annan köra.

 

Håll rutorna rena

Självklart är det viktigt att se ordentligt när man kör bil. Se till att torkarbladen är bra och fyll på spolarvätska.

 

Stressa inte

Stress är en bidragande faktor i många olyckor. Onödigt, kan man tycka. Ett bra tips är att inte ha något klockslag då man ”måste” vara framme. Resan blir dessutom trevligare när man tar det lugnt.

 

Belysning

Även om det blir allt ljusare ute nu behöver du dina strålkastare – och ljuskällorna blir sämre med tiden. Om det var länge sedan du bytte kan det vara bra att göra det nu även om de fortfarande lyser. Nu finns också smidiga LED-ljusramper som går att montera på så gott som alla bilmodeller. De gör vårresorna både säkrare och behagligare. Hos din Mekonomenbutik får du hjälp med allt som har med din belysning att göra.

 

Lyssna på radion

Har det hänt någon stor olycka som stoppar trafiken på din resväg? Lyssna på radion eller kolla in någon av alla sajter som rapporterar om trafiken innan du ger dig iväg. Då får du kanske möjlighet att välja en annan väg och slipper fastna i kaos.

 

Dela på ratten

Statistiken säger att långresor blir säkrare om man delar på körningen. Trots det är det vanligast att bara en kör – oftast mannen. Kanske dags att bryta gamla förlegade könsroller den här påskresan?

 

Pausa ofta

Att ta pauser då och då gör inte bara resan lättare för alla i bilen. Det är också säkrare när föraren får vila ögonen med jämna mellanrum. Planera gärna in några roliga stopp i förväg, det finns mycket trevligt att uppleva längs vägarna i Sverige.

Uppdaterad: Mars 20, 2023