Undersökning: Det gör vi i bilen – samtidigt som vi kör

Undersökning: Det gör vi i bilen – samtidigt som vi kör

Sverige ligger långt fram när det gäller trafiksäkerhet och statistiken visar att antalet dödade i trafiken har minskat kontinuerligt sedan år 2000 då 591 personer dog i trafiken. 2020 var siffran nere på 190 – det är bara Norge och Malta som är bättre.

 

Bättre bilar och bättre vägar

Det finns flera förklaringar till att trafiken blivit säkrare i Sverige. En faktor är att bilarna har blivit bättre och att många modeller har fler och mer avancerade säkerhetssystem. Att vägarna har blivit säkrare med bland annat fler avskiljande mitträcken och fler fartkameror som bidrar till lägre hastigheter ligger också bakom den fina statistiken.

 

Sverige inte perfekt

Men, Sverige är inte perfekt. I alla fall är inte de svenska förarna. En undersökning som genomförts av marknads- och opinionsundersökningsföretaget TNS Sifo visar nämligen att många svenska bilister i hög utsträckning ägnar sig åt annat än att köra när de sitter bakom ratten. Och det här är naturligtvis förenat med risker.

 

Var tredje skickar SMS

I undersökningen, där sammanlagt 4 869 intervjuer genomförts via internet med personer från 22 länder, uppger 33 procent av svenskarna att de har skickat SMS någon gång den senaste månaden samtidigt som de körde bil. Tillsammans med ungrarna är vi med den siffran värst i hela Europa.

I undersökningen framgår också att svenskarna gillar att både äta, dricka och prata i telefon samtidigt som vi kör bil. Hela 46 procent berättar att de äter bakom ratten och drygt varannan svensk tar sig gärna något att dricka samtidigt som de kör. Nio av tio pratar gärna i telefon.

Inlagd: November 15, 2016