Så stoppas "skylt-snusket"

Så stoppas "skylt-snusket"

En personlig registreringsskylt kan vara ett roligt sätt att fånga andras uppmärksamhet. Kanske vill man visa upp sitt företag eller så är man så stolt över sin bil så att man vill berätta för hela världen vem den tillhör.

 

Får inte väcka anstöt

Många som skaffar personliga registreringsskyltar är dock mer kreativa och vill sprida helt andra budskap. Ofta är det okej, men inte alltid. Enligt Transportstyrelsens regler får skyltarna inte ha ”beteckningar som väcker anstöt eller medför olägenhet”.

– Stötande är ord som anspelar på droger, sex, svordomar, religion, kriminalitet och sjukdomar. Vi diskuterar och söker via internet på den sökta beteckningen. Anspelar ordet på något av kriterierna som anges ovan så avslås ansökan, säger Eva Isaksen på Transportstyrelsen till Metro.

 

Mellan två och sju tecken

En personlig registreringsskylt till en bil ska ha minst två och högst sju tecken, till en motorcykel är det maximalt sex tecken. Som tecken räknas bokstäver, siffror och mellanrum. Du kan inte enbart ha mellanrum i skylten utan teckenkombinationen behöver bestå av minst en siffra eller en bokstav.

Att skaffa en personlig skylt kostar 6 200 kronor för tio år. Därefter går det att förlänga den i ytterligare fem år för 3 700 kronor. Dock kan man inte vara säker på att få förlängningen godkänd, eftersom det görs en ny bedömning.

 

 

 

 

 

Varje år nekas ett stort antal personliga registreringsskyltar. Här är några exempel från förra året. X32TTU8 8UTT5EX RACE ME FUCKYOU TERROR HUSTLER PISSOFF THEBOMB ACAB1 DFENDER SOCFALL PKK FUK YU GANJA WTF 666 RUMPA BIATCH FETTA FUCKOFF
Inlagd: Februari 13, 2018