Smarta lösningar för last på taket  – här är några tips

Smarta lösningar för last på taket – här är några tips

 

 Ett bra takräcke ger dig helt nya möjligheter i ditt billiv. Till exempel öppnar det för att ta del av de många smarta lasttillbehör som kommit fram under de senaste åren. Kanske är takboxen det mest populära, en produkt som utvecklats mycket och som nu används året om.

– Det har kommit många nya modeller. Till exempel har Thule utökat sin Motion-serie med flera olika boxar. Nu finns det modeller i många olika storlekar så att alla kan hitta en som passar sin bil. Det finns en box för varje plånbok och varje syfte, säger Sandra Lewin på Mekonomen Eklanda.

 

Innan man väljer en takbox finns ju flera saker att tänka på. Till exempel vad?

– Man behöver ju bestämma vad man vill få plats med och kontrollera så att maxlasten räcker till. Jag rekommenderar också alla att åka till en Mekonomenbutik och provmontera på bilen så att man får se hur den ligger på taket. Bland annat vill man ju se att boxen går att skjuta tillräckligt långt fram så att bakluckan fortfarande går att öppna, säger Sandra Lewin.

 

När det gäller takräcket då, vad har hänt här?

– I dag är det mesta modellanpassat så det gäller att välja rätt till just din bil. Det kan vara svårt, enklaste sättet är att fråga oss om vad som passar. Sen finns nu flera olika typer som är utformade på olika sätt. Det finns fortfarande fyrkantiga räcken och det finns modernare lösningar som Thule Wingbar, det är det tystaste och säkraste räcket.

 

Om jag vill ha ett nytt tyst räcke till min bil – då passar väl inte min gamla takbox?

– Äldre takboxar brukade monteras med en bygel runt räcket som skruvades fast inne i boxen. De är för små för att nå runt Wingbar, men det finns adaptrar som gör att man kan montera en äldre box i T-spåren i de moderna räckena.

 

Många upplever att det är jobbigt att lasta tunga saker på taket. Visst har du en ny lösning här?

– Ja, nu finns Thule Slidebar. Här har takräcket en glidfunktion så att man kan dra ut det 60 centimeter i sidled för enklare lastning. Jättesmidigt om man till exempel håller på med vattensport eller cykling, säger Sandra Lewin.

 

Sandra Lewin Ålder: 37 år Bor: Göteborg Gör: Butikssäljare Mekonomen Eklanda
Uppdaterad: November 13, 2023