Ingen eller dålig värme i bilen

Är det för kallt i din bil? Det här kan vara förklaringarna

Att bilen behöver ett fungerande värmesystem är självklart, inte minst på vintern. Det handlar om att man ska trivas i bilen, men också om att hålla rutorna fria från is och imma så att man får bra sikt när man kör. Så om du inte har värme i bilen blir det ju väldigt obekvämt på vinter.

 

Vad beror dålig värme på?

Dessvärre är det inte ovanligt att förare upplever att värmen i bilen är otillräcklig.

– Det behöver inte alltid vara något fel som ligger bakom, det är till exempel vanligt att dieselbilar inte blir varma lika snabbt som bensinbilar. Man kan behöva en tillsatsvärmare som hjälper till för att det ska fungera optimalt, något som oftast finns i modernare bilar. Det här är dock tillvalsutrustning som finns för bilar som är utrustade för kalla länder som Sverige, i privatimporterade exemplar saknas det ofta. Jag tycker att man då ska satsa på elektrisk motorvärmare och kupévärmare så att man kan förvärma bilen ordentligt, säger Anders Holmgren, verkstadschef på Mekonomenverkstaden Fordonsspecialisten i Västerås.

 

Tekniska problem bakom dålig värme

Ibland är det dock ett tekniskt fel som ligger bakom att bilen inte blir tillräckligt varm. Och här finns några vanliga problem.

– Om man ser att värmen stiger på temperaturmätaren när bilen står still på tomgång men sen sjunker igen när man kör iväg är det oftast en termostat som har gått sönder och inte släpper in vatten i bilens värmepaket. Oftast är det inte så dyrt att byta, säger Anders Holmgren.

 

För låg vätskenivå

En annan anledning till dålig värme i kupén kan vara att nivån för kylarvätska är för låg.

– Det är ju samma vätska som kyler motorn och som värmer luften. Om nivån är för låg prioriteras kylningen av motorn. Oftast handlar det om ett läckage någonstans och man kan ofta se en fläck under bilen. För att lösa det här problemet är det bäst att låta en bilverkstad titta på bilen, säger Anders Holmgren.

 

Igensatt filter kan påverka värmen i kupén

En tredje anledning till för dålig värme i bilen kan vara att kupéfiltret är igensatt.

– Ja, kupéfiltret måste vara bra för att man ska få in tillräckligt mycket luft för att det ska kunna bli varmt. Det byts när bilen servas regelbundet efter instruktionerna. Gör man det inte kan man också få dålig lukt i kupén, säger Holmgren.

Anders Holmgren Ålder: 39 Bor: Västerås Gör: Verkstadschef Mekonomenverkstaden Fordonsspecialisten i Västerås
Uppdaterad: November 30, 2023