Rädda rutan – och slipp skrapa bort isen i vinter

Rädda rutan – och slipp skrapa bort isen i vinter

 

Sikten kan minska med så mycket som 65 procent när man jämför en ny vindruta med en sliten. Det visar en studie från VTI, statens väg och transportforskningsinstitut.

En vindruta blästras av sand och partiklar när man kör med bilen, speciellt när man ligger för nära ett framförvarande fordon. Gamla slitna torkarblad som vispar runt vassa partiklar över glasytan är också en bov i dramat.

 

Isskrapan slits

Under vinterhalvåret är isskraporna ett annat problem som orsakar många repade rutor. En isskrapa slits och ju slöare kanterna blir desto hårdare måste man trycka för att bli av med isen. Då trycks också den smuts som finns på rutan hårdare mot glaset och kan orsaka repor. Därför är det bra att byta skrapa lite då och då.

 

Vill man inte skrapa alls finns ”flytande isskrapor”. Det här är medel som sprayas på rutorna och som på bara några sekunder smälter isen, även när det är riktigt kallt ute. Hos Mekonomen finns flera olika sorter, alla garanterade att de varken skadar miljön eller din bil.

 

Motor- och kupévärmare

Allt fler väljer också att utrusta sina bilar med motor- och kupévärmare. Och här finns många fördelar. Förutom att man slipper skrapa rutorna sänker den elektriska förvärmningen din bränsleförbrukning och minskar slitaget på motorn. Att som förare få sätta sig i en varm bil är också både trevligt och trafiksäkert.

 

Uppdaterad: November 30, 2023