Undersökning: Här är bilarna som imponerar mest på dina grannar

 

Som statussymbol är bilen viktig. Enligt en ny Sifo-undersökning tycker män att det bara är bostaden och karriären som ger högre status. Mest prestige är det att äga en Ferrari följt av Lamborghini och Porsche. I Sverige hamnar svensktillverkade Volvo först på en elfte plats, enligt undersökningen.

Även bland de kvinnor som tillfrågats i undersökningen är bilen en viktig statusmarkör, men inte alls lika viktig som för männen. Bilen kommer först på sjätteplats, efter bostad, karriär, utbildning, hälsa och resor.

 

Skillnad män och kvinnor

Undersökningen visar att kvinnor och män har relativt lika syn på vilka bilar som är statusmarkörer, men det finns skillnader. Till exempel har Volvo, Chevrolet, Chrysler och Mini väsentligt högre status bland kvinnor än hos män. Ferrari, Koenigsegg, Tesla, Mercedes-Benz, Landrover och Audi en klart högre status bland männen.

 

Högre status med Volvo

Var man bor i påverkar hur man ser på bilarnas status. I Göteborg är det betydligt fler som anser att det är hög status att köra Volvo – 17 procent mot nio procent i övriga Sverige. Bilen är generellt en starkare statussymbol utanför storstäderna, i Stockholm och Malmö uppger 14 procent att bilen är en av de tre viktigaste statusmarkörerna. Utanför storstäderna är det 21 procent. För hela Sverige är det 19 procent.

Inlagd: April 26, 2017