Tio saker du måste veta om att förvara dina vinterdäck

Tio saker du måste veta om att förvara dina vinterdäck

Nu när vintern är på väg att lämna oss är det dags att byta till sommardäck och förvara vinterdäcken på ett säkert sätt. Men hur ska du egentligen förvara dina däck på ett optimalt sätt för att säkerställa att de är i toppskick när det är dags att använda dem igen? Här är tio viktiga saker du måste veta om att förvara dina vinterdäck på ett korrekt sätt. Läs vidare för att ta hand om dina däck på bästa sätt!

Rätt temperatur

Däck är känsliga för temperaturer och kan åldras onödigt snabbt om de förvaras för varmt eller kallt. Idealet är omkring 15 grader.

 

Undvik ljus

Däck är ljusskygga. Undvik att förvara dem i direkt solljus eller i elektriskt ljus med hög UV-halt. Undvik också att svetsa nära däcken.

 

Rengör däcken

Däck utsätts för många nedbrytande ämnen, därför är det bra att rengöra dem inför vintervilan. Använd dock inga starka medel som kan torka ut gummit. Peta gärna bort vassa stenar som sitter fast i mönstret.

 

Tvätta fälgarna

Plåtfälgar kan rosta och lättmetall kan ärga. Passa därför på att rengöra och torka noga innan du stuvar undan dina sommarhjul. Det är inte heller fel att ge aluminiumfälgarna ett skyddande vaxlager.

 

Stapla rätt

Däck som är monterade på fälg förvaras bäst staplade på varandra eller hängandes i krokar på väggen. Står hjulen upp riskerar däcken att tappa formen av sin egen vikt. Lösa däck kan däremot stå men bör då roteras med jämna mellanrum.

 

Undvik kemikalier

Olika typer av kemikalier kan förstöra dina däck, det kan räcka med en kortvarig kontakt. Undvik att exponera dem för alla typer av lösningsmedel, fetter och oljor.

 

Ozonhotet

Däck påverkas negativt av ozon. Undvik därför att förvara dem nära alla apparater som genererar ozon, till exempel starka elmotorer eller andra typer av elektriska apparater som kan alstra gnistor eller strömurladdningar.

 

Lufttryck

Om däcken är monterade på fälgar – ha också luft i dem. De mår bäst när de har normalt lufttryck.

 

Undvik fukt

Förvarar du sommarhjulen utomhus? No, no. Fälgarna riskeras att skadas av för mycket väta.

 

Däckhotell

För många är ett däckhotell den smidigaste lösningen. Väljer du att låta Mekonomen ta hand om dina däck förvaras de i en optimal miljö, tvättas noggrant och kontrolleras sedan så att de är redo för ännu en säsong på vägarna. Vid varje skifte kontrolleras också däckens lufttryck och kondition.

Uppdaterad: Juli 25, 2023