Välj rätt däck

Välj rätt däck

Däckskola för dig som ska köpa nya däck. Mekonomens expert Magnus Blommé ger råd så du väljer rätt däck och förklarar hur den nya däckmärkningen kan visa vägen till det absolut bästa köpet för just dig och din bil:

- Även om kvaliteten på ett däck inte syns på utsidan, finns det nu märkningar som visar rullmotstånd och våtgrepp, vilket påverkar bränsleförbrukningen och stoppsträckan. Skillnaden mellan ett A-klassat och F-klassat däck kan vara upp till en halv liter per 100 kilometer och 18 meter i stoppsträcka.

Det är också viktigt att kontrollera decibelnivån på däcket för en mer behaglig resa. Det rekommenderas att använda anpassade däck, sommardäck på sommaren och vinterdäck på vintern. Det finns inget sådant som året-runt-däck eftersom odubbade vinterdäck är konstruerade med en mjukare gummiblandning för att hålla sig mjuka även vid mycket kalla temperaturer och för att greppa bättre på isen. Om man använder dem på sommaren kommer de dock att slitas snabbare och bli osäkra.

När man kontrollerar sina däck bör man vrida ut dem för att se hela slitytan. Det är viktigt att vara uppmärksam på däcken och satsa på kvalitet eftersom det lönar sig i längden.

Uppdaterad: November 24, 2023