Köra ekonomiskt – så gör du

Köra ekonomiskt – så gör du

Att köra ekonomiskt handlar inte om stora förändringar i din körstil utan mer om detaljer och bättre planering. Motorvärmare, utnyttjande av nerförsbackar och hur du växlar är bara några av de saker Mekonomens Magnus Blommé går igenom för att du ska kunna sänka din bils bränsleförbrukning.

Här är några enkla tips som kan sänka din bils bränsleförbrukning och därmed bränslekostnaden väldigt mycket;

- Rätt lufttryck


Se till att du har rätt lufttryck i dina däck. Lyfttrycket kan nämligen påverka bränsleförbrukningen. Om du har lågt tryck i däcken ökar rullmotståndet, vilket gör att bränsleförbrukningen ökar. Lite som när man cyklar, nämner Magnus i klippet, det blir trögare att cykla med för lite luft i däcken.

För att få reda på rätt lufttryck för just din bil och dina däck kan du läsa i bilens instruktionsbok eller på en skylt eller märke som ofta finns vid dörren intill förarsätet.

Kontrollera däcktrycket regelbundet för att öka däckens livslängd, säkerhet och hålla bilens bränsleförbrukning nere. Det gynnar både planeten och plånboken!

Ibland kan det kännas som en djungel när det kommer till däckmärkning och vad de olika benämningarna betyder. Här reder vi ut begreppen kring däckmärkningen

- Minska luftmotståndet


Montera ned takräcke, takhållare eller takbox om den inte används. Dels ökar luftmotståndet när det sitter på taket men även onödig last kommer öka bränslebrukningen.

- Motorvärmare


Motorvärmare bidrar till en mindre förbrukning av bränslet och minskar dessutom slitage på motorn. Ända upp till 10 grader varmt är det effektivt att använda en motorvärmare.

Här kan du läsa mer om fördelarna med motorvärmare och kupévärmare
På Mekonomen kan du via en av våra verkstäder få motorvärmare monterad och klar på offert.

- Använd så hög växel som möjligt.


Moderna bilar idag klarar av att köra på väldigt låga varv, säger Magnus Blommé i videoklippet. Ska du köra en längre sträcka kan det vara bra att använda sig av farthållare. Den hjälper till att hålla en jämn hastighet vilket minskar förbrukningen på både diesel och bensin.

- Planera din körning!


Höj blicken och titta långt fram. Då kan du i god tid se vad som komma skall. På det viset slipper du tvära inbromsningar och hårda accelerationer. I nedförsbackar kan du till exempel låta bilen rulla framåt med växel i, det sparar bränsleförbrukningen. I en uppförsbacke är det bra om du har fart redan innan så att du inte gasar i uppförsbacke, det drar nämligen mer då.

Uppdaterad: November 17, 2023