Det är insidan som räknas!

Det är insidan som räknas!

När det gäller bilar tänker många först och främst på utseendet, men det är insidan som verkligen räknas när det kommer till att hålla bilen i toppskick och köra säkert. Det finns många delar under motorhuven och i kupén som behöver tas hand om för att bilen ska fungera optimalt och för att undvika oväntade kostnader. Att regelbundet underhålla bilens inre kan göra stor skillnad för dess prestanda och livslängd. Här är några tips för att ta hand om din bil på insidan och hålla den i toppskick.

 

Dammsug

Börja med att dammsuga bilen. Har du tygklädsel är det en bra start att först piska ur dammet för att sen gå på med dammsugaren. Använd ett borstmunstycke till dammsugaren om du har, det kan hjälpa till att få bort smuts från klädseln och det är också skonsammare mot ömtåliga material än ett plastmunstycke.

 

Börja enkelt

Använd inte kraftfullare produkter än du behöver. Ofta räcker det med ljummet vatten och en mjuk borste för att få bort en fläck, till exempel sockerkladd.

 

Använd rätt medel

Det lönar sig alltid att använda riktig textiltvätt som är anpassad för textilrengöring i bilar. Andra medel som inte är anpassade för ändamålet riskerar att bleka eller skada din klädsel.

 

Rengör hela ytan

Rengör hela ytan, till exempel hela sittdynan eller ryggstödet, när du ska arbeta bort en fläck. Risken finns annars att man får ett rent område där man tvättat medan annan smuts sitter kvar på resten av ytan.

 

Vänta inte

Det bästa knepet att få bort en fläck är att ta tag i det direkt. Om du låter kladdet sitta kvar kan det äta sig in i materialet och bli svårare att få bort.

 

Extra tuffa fläckar

Ibland är fläckarna tuffa. Ta reda på vad som orsakat fläcken innan du väljer rengöringsmedel. Grundregeln är att lika löser lika. Det betyder till exempel att man bara ska använda petroleumprodukter för oljefläckar och andra oorganiska fläckar. I din Mekonomenbutik kan du få hjälp med att hitta rätt.

 

Djurhår

Alla som har pälsdjur i bilen vet hur svårt det kan vara att få bort hår som borrat sig fast i textilklädseln. Det finns dock ett bra husmorsknep; sätt på dig gummihandskar och gnugga med handen på klädseln. Förvånansvärt ofta lyckas man på detta sätt rugga upp håren så att de sen går att ta med dammsugare eller plocka bort för hand.

 

Anlita proffs!

Det finns exempel på olyckor i bilen som man med fördel ska låta proffsen ta hand om. Två äckliga exempel är kräk och kattkiss. Här kan man behöva injicera antibakteriellt desinficerande medel i dynan och gå på med hett vatten och en kraftig vattendammsugare.

 

Rengör skinnklädsel

Det finns olika typer av skinnklädsel. Vissa är lackade och behöver i regel bara rengöras med en mild tvållösning. Är klädseln inte lackad behöver den eftersmörjas för att inte torka ut. Undersök hur det ligger till med just din bil.

 

Bli av med fukten

Det blir ofta fuktigt när man rengör klädseln – och för mycket fukt som blir stående kan innebära mögel eller att vissa metalldelar börjar rosta. En kupévärmare är ett utmärkt verktyg för att snabbt torka ur bilen. Om det är möjligt kan man dra ner ett sidofönster några centimeter så hittar fukten snabbare ut.

 

Bli av med lukten

Din inredning kan se ren ut – men ändå lukta illa. Är det någon som rökt i bilen? Ställ in en bunke med 24-procentig ättikssprit i bilen, stäng dörrarna och låt stå över natten. På morgonen är luften inne i bilen fräsch och fin igen. Byt också bilens kupéfilter med jämna mellanrum eftersom många ovälkomna dofter samlas här och kommer tillbaka varje gång bilen används.

Uppdaterad: November 21, 2023