Så använder du de olika bilvårdsprodukterna

Så använder du de olika bilvårdsprodukterna

Att hålla bilen ren och i gott skick kräver inte bara tid och ansträngning, utan också rätt bilvårdsprodukter. Men det kan vara svårt att veta vilka produkter man ska använda för vilket ändamål, och hur man använder dem på rätt sätt. Oavsett om det handlar om tvätt, vaxning, rengöring av interiören eller skydd av lacken finns det olika produkter som är utformade för att göra jobbet på bästa sätt. Här är några tips och tricks för att använda de olika bilvårdsprodukterna på rätt sätt och få din bil att se ut som ny. Läs vidare för att lära dig hur du kan använda bilvårdsprodukterna på rätt sätt och få ut det mesta av dem.

Avfettning

Avfettning är ett viktigt steg när en bil ska rengöras, speciellt efter vintern. De vanligaste varianterna är kallavfettning, alkalisk avfettning och microavfettning. Kallavfettningen som är petroliumbaserad och används för att lösa upp tuffa tjärfläckar, salt och fett. Eftersom den inte är spädbar med vatten behöver ytan vara torr för maximal effekt. Alkalisk avfettning används för att ta bort lättare smuts och microavfettning är en korsning mellan kallavfettning och alkalisk avfettning.

Tänk på att undvika känsliga gummiytor vid rengöring och använd inte avfettningsmedel i direkt solljus.

 

Bilschampo

Ett bilschampo är speciellt framtaget för effektiv och skonsam rengöring av din bil. Till skillnad från till exempel diskmedel är ett bra bilschampo designat för att inte slita på lacken och göra den matt – utan tvärt om skydda den.

Ska man handtvätta använder man ett löddrande schampo, speciella produkter för högtryckstvätt finns också.

 

Cleaner

Det här är ett medel som används för att få tillbaka lystern i en billack som oxiderat och därmed blivit matt. Tvätta först bilen med schampo och eventuellt avfettning innan cleanern används.

 

Grovlackpolering

Grovlackpolering eller Super Cleaner är ett tuffare medel än vanlig cleaner. Polerar matta och oxiderade ytor och återger lacken glans.

 

Polermedel

Polermedel, eller polish som man ofta säger, innehåller slipmedel och används för att polera bort små repor och föroreningar i lacken. En mirakelkur för lack som blivit matt av vinterns påfrestningar. Vaxa bilen efter polering för bästa resultat.

 

Rubbing

Rubbing används när lacken är rejält sliten och behöver mycket omvårdnad. Det finns finrubbing som kan ta vid där en polish inte riktigt räcker till och grovrubbing som används när lacken är mycket nedgången. Känner du dig osäker på vad du ska välja eller på hur du ska använda medlen kan du få råd i din Mekonomenbutik.

 

Vax och cleaner

Det finns produkter som polerar och samtidigt innehåller skyddande vax. Ett bra mellanting för den som inte riktigt hittar tid och energi till att både rengöra och vaxa bilen.

 

Vax

När du vaxar din bil med ett bra vax får du inte bara en bättre glans i lacken – du skyddar den dessutom mot värme, regn, kyla och UV-strålar. Dessutom hjälper vaxet din bil att stå emot rostangrepp.

Det finns många typer av vax. Det finns fasta, krämiga och lättflytande. Proffsen debatterar ofta vilket som är bäst och förmodligen får du olika svar från alla om du försöker få råd om vilket varumärke du bör välja.

 

Snabbvax

Snabbvax är ett tidsbesparande alternativ till vanligt vax. Med snabbvaxet behöver man inte vänta tills bilen är torr efter tvätt, det är bara att spruta på och sen torka av. Snabbvaxet ger i regel inte lika bra skydd som vanligt vax, men eftersom det går så fort att snabbvaxa kan man istället göra det oftare.

 

Färgvax

Det här är ett vax som innehåller färgpigment. Syftet är att dölja repor och återge lacken glans. Vissa produkter levereras med ett tillhörande färgstift och säljs i olika kulörer.

 

Lackskydd och lackförsegling

Egentligen fyller de här produkterna samma funktion som ett bilvax: Att skydda bilens lack mot sol, smuts och annat som påfrestar. Lackskydd/lackförsegling håller dock ofta betydligt längre än vax och bilen behöver alltså inte behandlas lika ofta. Produkterna är vanligen också dyrare än vax.

 

Plast/vinylglans

Bilens plastdetaljer bleknar ofta med tiden. Det här är produkter som ger nytt liv till plast- och gummidetaljer. Skyddar dessutom mot fukt, luftföroreningar, trafikfilm och blekning.

 

FOTNOT: Tänk på att all polering innebär ett visst slipande och slitage på lacken. Se därför till att inte använda grövre medel än du behöver samt att verkligen skydda den rengjorda eller polerade ytan med ett bra vax. På så sätt slipper du slita på lacken i onödan.

Uppdaterad: Mars 20, 2023