Polera strålkastare & lyktglas

Så enkelt kan du göra dina strålkastare bättre

 

Statistik från Bilprovningens kontrollbesiktningar visar att cirka 27 procent av alla bilar har brister i belysningen och som därmed försämrar sikten och ökar risken för olyckor i vintermörkret.

– Det finns många saker man kan kontrollera själv och åtgärda innan man åker iväg med bilen. Det är särskilt viktigt med en fungerande och rätt inställd belysning för att se och synas. Nya lampor med starkare ljus kan göra stor skillnad i vintermörkret, säger Morgan Isacsson, Bilprovningens expert på kontrollbesiktning och bilar i ett pressmeddelande.

 

Om strålkalstaren har diffus ljusbild

Moderna bilar har strålkastarglas som tillverkas i plast. Materialet har många fördelar, till exempel är det lättare för tillverkarna att forma dem som de vill. De är också lättare och billigare. Men plast slits på ett helt annat sätt än glas när det utsätts för påfrestningar, i fronten på en bil är påfrestningarna extra stora och ytan mattas med tiden av när bilen används.

– Ju mer bilen används desto mer diffus kan ljusbilden bli och ljuset blir allt svagare. Oftast är det på utsidan av strålkastaren som problemet finns, säger Jonas Carlsson, verkstadschef på Mekonomen i Eklanda.

 

Det går oftast att polera lyktglas

Att byta ett strålkastarglas är så gott som alltid en stor affär. Oftast behöver man byta hela strålkastaren och det kostar ganska mycket pengar. Om lyktglasen bara är matta och repiga finns det knep som är både billigare och enklare.

– Det går nämligen oftast bra att polera dina strålkastare, även om de är ordentligt slitna. Nör du skall polera lyktglas är det lättast att använda sig av en bra polermaskin och en rubbing om det har gått långt, säger Jonas Carlsson.

 

Polera dem ofta

Många är noga med att tvätta och vaxa sina bilar med jämna mellanrum, men glömmer att vårda sina strålkastare. Jonas Carlsson tycker att man kan ha som rutin att ta hand om strålkastarglasen i samband med att man rengör resten av bilen.

– Ja, jag tycker att man ska göra det. Och om man gör det ofta och inte har så stora bekymmer kan det räcka med att man använder en polish och lite trassel för att bli av med beläggningar och smårepor. Det finns speciella produkter hos oss på Mekonomen som fungerar utmärkt. Det gör stor skillnad, säger han.

Uppdaterad: Juni 29, 2022