Få bort is på vindrutan med isspray

Meteorologens knep: Så blir du av med isen på bara några sekunder

Att skrapa bilrutan kan vara en utmaning. Inte sällan sitter isen hårt och det tar tid att få rutan ren. Dessutom riskerar man alltid att repa glaset när man skrapar, framför allt om man använder sig av en gammal isskrapa.

Det finns dock smarta genvägar för alla som vill slippa skrapa. Ett bra alternativ för den som har tillgång till eluttag där de parkerar är att installera en motor- och kupévärmare. Då är rutorna isfria när det är dags att köra – och man får dessutom njuta av en lägre bränsleförbrukning och av att kliva in i en varm bil.

Flytande isskrapa

Ett annat knep för att bli av med isen är att blanda till en flytande isskrapa. Blanda två delar vanligt vatten med isopropyl, en alkohol som man kan köpa på många ställen. Sen häller man sin blandning i en vanlig sprayflaska – och det är klart för att spejas på glasytorna. Det är jättelätt, frost och is försvinner omedelbart.

Vill man inte blanda själv så finns det färdigblandade medel för isborttagning på Mekonomen. Principen är densamma som ovan, man sprejar på frosten och isen och ser hur den snabbt försvinner.

Lycka till!

 

 

Så blandar du din egen flytande isskrapa 1 Mät upp en tredjedel vatten. 2 Mät upp två tredjedelar isopropyl. 3 Blanda vätskorna. 4 Häll i en sprayflaska. 5 Klart!
Uppdaterad: September 05, 2022