Så mår din bil efter vinternatten

Så mår din bil efter vinternatten

Du parkerar bilen vid din bostad, kliver ur, stänger bildörren och låser. Och sedan är det inte ovanligt att det är först nästa morgon som du ska ta bilen i bruk igen. Helst utan problem. Men efter en vinternatt vill inte alltid bilen samma sak som vi.

Hur påverkas egentligen bilen av att parkeras ute på vintern?

– Det största slitaget sker i motorn med alla kallstarter. Har bilen stått ute över natten i minusgrader blir oljan seg som sirap och har svårt att smörja riktigt innan den blivit varm. För att minska motorslitaget ska du helst köra iväg med bilen direkt, och inte låta den stå och bli varm på tomgång, säger Daniel Strandberg på Mekonomen i Bollnäs.

 

Motorvärmare är bäst

Det finns ett enkelt sätt att ge din bilmotor det optimala uppvaknandet.

– Det bästa hjälpmedlet för en bil på vintern är motorvärmare, elektrisk eller bränsledriven. Billigast är den elektriska, men du sparar pengar på båda eftersom din bil drar mycket mer bränsle när motorn är kall.

 

För att spara både bilens vindruta och dina armar kan det vara läge att lägga på ett fönsterskydd.

– Med ett sådant slipper du skrapa varje morgon. Tänk också på att fälla upp torkarbladen – fryser de fast slits de oerhört snabbt, säger Daniel Strandberg.

 

Att hålla bilen ren även under vintern underlättar när du ska få bort snön.

– Och om du vet att det ska snöa mycket när ställer ifrån dig bilen så kan det faktiskt vara smart att inte slå på kupévärmaren. O det är väldigt varmt i bilen när det snöar mycket kan snön smälta till is – har du otur kan det bli väldigt svårt att sedan öppna dörrarna.

 

Går det att förebygga infrysning på andra sätt?

– Smörj gärna dörrlister med silikon, det finns både som sprej och stift. Och glöm inte att spruta låsolja i alla lås.

 

Bör jag, om jag har möjlighet, parkera bilen i garage?

– Ja, största fördelen med ett garage eller carport är att slippa både frost och snö på bilen. Men om det är ett kallgarage slits ju ändå motorn, så se till att ha en motorvärmare.

 

Om det är ett varmgarage står ju bilen väldigt bra. Men finns det ändå saker att tänka på då?

– Det man inte tänker på med att parkera bilen i ett varmgarage är temperaturskillnaderna bilen utsätts för – när man kör in en iskall bil i garaget och kör ut en varm bil i minusgrader. Det kan därför vara bra att tvätta bilen lite oftare för att få bort vägsaltet från bilen. Saltet sliter mer på bilens lack och rostskydd i varmare temperatur.

 

 

VIKTIGT TIPS!

Det är nödvändigt att ladda bilbatteriet, speciellt under vintern. Och har du dieselvärmare bör du göra det minst en gång i månaden!

daniel_strandberg

Daniel Strandberg

Ålder: 28 år. Bor: Bollnäs. Gör: Försteman på Mekonomen Bollnäs.
Uppdaterad: November 30, 2023