Tvätta, polera och vaxa bilen

Tvätta vaxa & polera bilen

Att tvätta och polera bilen

Här är 3 steg att tänka på för en skinande och ren bil

Det är alltid trevligt att sätta sig i en nytvättad och nypolerad bil. Särskilt på vårkanten känns det lite extra fräscht. Om du är noggrann när du tvättar och vaxar bilen så skyddar du dessutom lacken så att den håller sig fin längre. Du kan även få bort och dölja repor på bilen när du vaxar lacken.

De här stegen skall du gå igenom för en skinande bil:

 • Tvätta bilen – Gärna i en tvätthall
 • Polera bilen – Mycket viktigt för ett glänsande resultat
 • Underhåll – Det är viktigt att du planerar underhållet av din nyvaxade bil

Tvätta bilen

Om du förbereder dig ordentligt inför biltvätten så går processen fortare och blir enklare. En god idé att tvätta bilen i en tvätthall där du kan rengöra den på ett säkert och miljövänligt sätt. Se till att du tar med dig alla tillbehör och verktyg som du behöver. Bra saker att plocka med är bland annat:

Om du är utomhus bör du hålla dig i skuggan och applicera aldrig kemikalier på heta ytor.

Själva tvättningen:

 1. Börja med att applicera avfettning nerifrån och upp, På sommaren behövs det inte alltid avfettning. det kan ofta räcka med alkalisk avfettning eller insektsborttagning på utsatta områden.
 2. Spola sedan av medlet uppifrån och ner (i omvänd ordning från appliceringen), glöm inte att vara extra noga med att skölja skrämkantens insida. Det är en grogrund för rost och andra problem.
 3. Tvätta nu bilen med tvätthandskar doppade i ljummet vatten och en skvätt bilschampo. Du skall tvätta bilen uppifrån och ner, följ bilens naturliga linjer en karossdel i taget. Avsluta med att rengöra fälgarna med en fälgborste.
 4. Spola nu av bilen mycket, mycket noggrant, du vill få bort alla schamporester.
 5. Torka av bilens sidor med en gummiskrapa och torkduk.

Polera bilen

Det är viktigt att förbereda poleringen, här är några praktiska steg. Du kan bland annat polera bort repor så länge de är små och ligger i lackens ytlager.

Förberedelser för ett lyckat resultat:

 • Tvätta bilen så att den är ordentligt rengjord och helt torr enligt ovan.
 • Förbered dig med polertrasor, polermedel som rubbing eller polish, vax (lackskydd) och microfiberduk.
 • Börja med att granska lacken och kontrollera i vilket skick den är. Om den är väldigt matt så har den troligen oxiderat eller om den har många repor i ytskiktet så är det rubbing du skall använda. Rubbing slipar ner lackens allra yttersta lager med mikroskopiska slippartiklar vilket förbereder den för när du skall vaxa bilen. Om lacken ser ut att vara i bättre skick så räcker det med polish som har en betydligt mindre slipande effekt. Polishen räcker i det här fallet utmärkt för att förbereda lacken för vaxningen.
 • Tejpa sedan över karossens gummi och plastdetaljer med maskeringstejp om du vil undvika vax och polermedel på dem.

Polera lacken

 1. Arbeta med små roterande rörelser. Jobba klart en del av bilen åt gången och ta en ren trasa för att torka noggrant av allt polermedel innan du går vidare till nästa karossdel.
 2. Tänk på att vara försiktig på kanterna eftersom lacken ofta är lite tunnare där och känsligare för slitage.
 3. Om du använder en polermaskin går det här betydligt snabbare, var försiktig bara så att du inte slipar ner lacken. Polermaskinen tillåter dig att jobba med dubbelt så stora ytor åt gången. Jobba i ett kryss, upp ner, vänster och höger. DU måste vara ännu mer försiktig på karossens kanter och du skall absolut inte pressa polermaskinen för hårt mot lacken. Torka av lacken med en ren trasa när du är klar.
 4. Nu är det dags att slutföra poleringen av lacken genom att vaxa bilen. Följ anvisningarna på paketet för hur du skall hantera vaxet, det kan skilja sig mellan olika märken. Applicera på små ytor åt gången med en trasa och torka av med en annan.
 5. Torka sedan av ytorna med en microfiberduk.

Underhåll av bilens lack

Om du har gått igenom stegen ovan så kommer du långt genom att tvätta av bilen då och då med ett vanligt bilschampo.

Följa gärna ett schema så att du vet att du skall tvätta av bilen vid en viss tidpunkt och veckodag, kanske varannan vecka (beroende på hur mycket du använder bilen och hur smutsigt den är). Tänk på att alltid spola av skärmkanterna ordentligt.

Nu är du klar och din bil är som ny.

Uppdaterad: Oktober 17, 2023