Ta bort insekter på bilen

Så blir du av med insekterna på din bil

Det sägs att det finns omkring 25 000 olika arter av insekter i Sverige. De har en ovana att fasta på bilen, men de flesta av dem har också viktiga funktioner i naturen. Till exempel är de föda åt många olika djur och många är också viktiga för pollinering, fröspridning och nedbrytning i naturen.

Insekterna har dock den tråkiga vanan att flyga i vägen för bilar och andra fordon på vägarna och det är inte ovanligt att man har 100-tals döda flygfän i fronten på bilen och på vindrutan efter en biltur på sommaren. Och det här kan vara svårt att få bort – om man inte har planerat lite.

– Det går att förebygga genom att ha ett bra lackskydd på bilen. Har man ett bra vax på lacken fastnar de inte alls lika hårt, säger Henrik Edlund Axelsson, Inköp- och kategorichef på Mekonomen Group.

Hur funkar det med vax och insekter egentligen?

– Vaxet täpper igen porerna i lacken och gör ytan slät vilket minskar risken att insekter och annan smuts fastnar på bilen. Tänk dig om man skulle råka spilla kaffe så att det kommer på en vit vägg – det kan vara jättesvårt att torka bort eftersom det sugs in i materialet. Jämför sen med att spilla på ett bord där det är lätt att torka bort, ungefär så funkar det.

Hur ofta behöver man vaxa bilen då?

– Egentligen tycker jag att man ska vaxa bilen en gång i kvartalet, men det tycker nog många är lite väl ofta. Försök att göra det en gång i halvåret i alla fall.

Kan man behandla rutor och strålkastare? Insekterna fastnar ju där också?

– Man kan göra det, det finns speciella produkter, men det är inte lika vanligt. Men det är viktigast är att tänka på lacken, tycker jag.

Det finns ju många typer av avfettningsmedel – funkar det inte lika bra som insektsborttagning?

Insektsborttagningen är för det första snällare mot lacken än vanlig avfettning. Samtidigt är det också effektivare mot insekterna, eftersom det har en högre koncentration av proteinlösande medel som är det som får bort insekterna, berättar Henrik Edlund Axelsson.

Uppdaterad: Juni 28, 2022