Solen nöter lacken – men du kan skydda den!

Solen nöter lacken – men du kan skydda den!

 

Lacken finns där för att skydda din bil, och den ska klara tuffa påfrestningar. Regn och smuts kan slita hårt och solen gör också sitt för att bryta ner.

– Alla bilar påverkas absolut av solen, men lackerna har blivit mer väderbeständiga på nya bilar. För lite äldre bilar är det värre, ser man på en äldre bil som inte behandlas rätt är lacken nästan alltid oxiderad och matt, säger Henrik Edlund Axelsson, E-handelschef och tidigare produktchef Bilvård på Mekonomen.
 

Hur skyddar man bilar mot solen?

– Det finns många olika typer av lackskydd, från enklare vax till avancerade keramiska skydd som nästan blir som en skyddande glashinna på lacken. Här får man ju tänka igenom hur stor kostnad man är beredd att ta, men man brukar säga att alla lackskydd är bättre än inget. Bilarna blir lättare att tvätta, inte lika lätt repiga och de får ett bättre skydd mot naturens krafter.
 

Hur gör man om lacken redan har blivit matt och trist, räcker det med att vaxa då?

– Du måste först och främst tvätta bilen. Här tycker jag att man ska tänka på att göra rent så noga som möjligt med högtryckstvätten innan man går på med svampen.
 

Men vänta, är det inte med svampen man sköter själva rengöringen?

– Proffsen brukar säga att man ska försöka få så rent som möjligt med högtrycket. Finns smuts kvar på bilen när man går på med svampen kommer man att skapa repor. Svampen använder man till det allra sista, till exempel fett som inte går bort med högtryckstvätten.
 

Okej, bra. Sen då?

– Använd en produkt som är anpassad efter slitaget på lacken. Rubbing vid en svårt oxiderad eller repig yta eller en mildare polish som inte har en lika slipande effekt. Sen är det dags att lägga på vaxet.
 

Det sägs att vissa kulörer blir mattare än andra av solen. Stämmer det?

– På moderna bilar är det ingen skillnad alls, men pratar vi om äldre bilar är det alltid de röda lackerna som har tagit mest stryk.

 

Namn: Henrik Edlund Axelsson Ålder: 30 Bor: Stockholm Gör på Mekonomen: E-handelschef
Uppdaterad: Oktober 17, 2023