Försvåra för tjuven  i sommar – så gör du

Försvåra för tjuven i sommar – så gör du

 

 

Tiotusentals bilar stjäls i Sverige varje år och enligt SSF Stöldskyddsföreningen sker varje år över 50 000 stölder ur fordon. Ofta handlar det om bildelar som konsoler, instrumentpaneler, musikanläggningar, backspeglar, xenonljus och krockkuddar och här är det oftast lite dyrare och nyare bilmodeller som drabbas. Även bedrägerier är en stor brottskategori, bland annat där offer blir lurad vid bilköp.

– Det är svårt att helt skydda sig mot bil- eller bildelsstölder men det finns en rad saker att göra för att försvåra för tjuven, säger Lotta Mauritzson, ansvarig för rådgivning på SSF Stöldskyddsföreningen.

 

Packning och värdesaker

I semestertider är det många som blir av med packning och värdesaker när de ställer ifrån sig sina bilar. Ibland tar det bara sekunder för tjuven att slå till, inte sällan med hjälp av teknik som blockerar signalen när bilägaren försöker låsa sin bil med fjärrkontrollen.

– Ett vanligt misstag är att man lämnar stöldbegärliga saker synliga i bilen när man lämnar den. Man parkerar bilen på en undanskymd plats istället för på en upplyst plats med mycket folk i rörelse, säger Lotta Mauritzson.

 

SSF:s tips:

SSF Stöldskyddsföreningen har listat några viktiga punkter som gör det svårare för tjuven och som kanske kan rädda din semester:

* Töm bilen själv – ta med dig värdesaker när du lämnar bilen.

* Märk stöldbegärliga delar som navigationssystem, strålkastare och fälgar.

* Märk bilrutorna med bilens registreringsnummer

* Kontrollera alltid att bilen gått i lås när du fjärrlåser den.

* Använd godkänd rattkrycka – försvårar stöld av ratt, krockkudde och hela bilen.

* Tänk också på att förvara bilnyckeln på ett säkert ställe när du parkerat den hemma – inte innanför ytterdörren.

Uppdaterad: Juni 15, 2022