Bilen läcker olja eller vatten

Läcker bilen – eller är det bara vanligt vatten?

Det finns många olika vätskor i en bil. När något går sönder är det inte ovanligt att olja, kylarvatten, spolarvätska eller kanske bränsle börjar läcka och bildar en pöl under bilen. Ibland betyder ett läckage att något måste åtgärdas på en verkstad, men nu under sommarhalvåret är pölen under bilen oftast ofarlig – sannolikheten är nämligen stor att det bara handlar om kondensvatten från bilens luftkonditionering.

– När det är fuktigt och varmt ute kan det bildas mycket kondensvatten. Titta på pölen ordentligt, det är en klar vätska utan lukt – alltså vanligt vatten, säger Magnus Blommé, bilexpert hos Mekonomen.

 

Det kan vara oljeläckage

Ibland är det dock något värre som behöver åtgärdas. Är vätskan färgad kan det handla om kylarvatten eller så kanske bilen läcker olja. Då behöver den lagas innan den används annars kan det gå riktigt illa.

– Börja med att försäkra dig om att vätskan verkligen kommer från din bil, det kan ju ha stått någon annan på platsen tidigare som läckt något. Ställ din bil på en yta där det inte finns fläckar i marken så ser du om det bildas nya pölar. Om det gör det – försök att se varifrån vätskan kommer. Kontrollera också alla vätskenivåer. Fattas det någonstans är det sannolikt där du har läckaget, säger Magnus Blommé.

 

Varning för bränsleläckage

Ofta går det att köra en bil till verkstaden även om den skulle läcka lite olja eller kylarvatten så länge man ser till att nivåerna är på en acceptabel nivå. Men handlar det om bromsvätska ska man inte chansa. Inte heller om det handlar om bränsle.

– Nej, det värsta är om bilen läcker bensin – då ska du inte ens starta den. Ofta blir det tryck i systemet som gör att det sprutar ännu mer och risken att det börjar brinna är stor, säger Magnus Blommé.

Magnus Blommé - en äkta expert Magnus Blommé Ålder: 43 år Bor: Stockholm Gör: Jobbar på Mekonomen
Uppdaterad: September 18, 2023