7 steg till renare bil

Så får du bilen glänsande ren efter vintern – i sju steg

För att få bilen ren i sju enkla steg behöver du:

Avfettningsmedel. Bilschampo. En hink. En ren tvättsvamp (och gärna en extra svamp eller två). Sämskskinn, syntetskinn eller mikrofiberduk att torka med. Eventuellt: fälgborste eller vanlig diskborste.

 

Så här gör du:

1. Kör bilen till en tvätthall. Att tvätta bilen där är skonsammare för miljön. Många kommuner har infört förbud mot att tvätta bilen hemma eftersom olja, tungmetaller och andra miljöfarliga ämnen riskerar att rinna ut i naturen.

 

2. Lägg på avfettningsmedel – gå nerifrån och upp. Använd kallavfettning, som innehåller petroleum och är effektivt mot grov smuts som olja, fett, salt, sand och asfalt. Tänk på: Akta bilens plastdetaljer som inte mår så bra av medlet. Och lägg inte på avfettning på en varm motorhuv!

Där bilen är lättare smutsad – med damm, pollen och liknande – kan du använda en alkalisk, mildare avfettning.

För fälgarna finns särskilda rengöringsmedel – om du vill vara extra noggrann.

 

3. Låt avfettningen verka i cirka fem minuter. Tänk på: Bilen bör inte stå i stark sol när medlet är på.

 

4. Spola med vatten. Använd helst en högtryckstvätt, men en vanlig vattenslang fungerar också bra; öppna kranen så att trycket blir max. Spola uppifrån och ner så att du sköljer bort alla små gruskorn och andra partiklar som kan repa bilen.

Glöm inte att spola på skärmkanternas insida där salt och sand lätt fastnar och ökar risken för rost.

 

5. Schamponera. Fyll en hink med ljummet vatten och blanda i bilschampo. Följ anvisningarna för dosering. Schampot är drygt och bilen blir inte renare om du överdoserar. Tvärtom: Är vattnet för mättat med schampo bär det inte i väg lika mycket smuts. Doppa en ren tvättsvamp och tvätta med svepande rörelser över bilen, uppifrån och ner. Följ bilens linjer – ta en skärm eller dörr i taget så missar du inga delar. Använd mycket vatten – låt vattnet ”jobba”.

Tänk på: Tappar du svampen på marken – släng den direkt och ta en ny. Minsta korn kan orsaka repor på bilen vilket du knappast märker medan du tvättar.

Avsluta med fälgarna och däcksidorna där det samlas grus och annan ”knastrig” smuts – sedan slänger du svampen. Du kan också använda en särskild fäljborste – eller en vanlig diskborste – för fälgarna.

 

6. Spola av noggrant – uppifrån och ner med en vanlig vattenslang (du kommer åt bättre än med högtryckstvätten). Spola extra vid hjulhusen.

 

7. Torka – uppifrån och ner. Använd ett sämskskinn eller syntetskinn. Det finns också så kallade ”water magnet towels” av mikrofiber som på ett nästan ”magiskt” vis suger upp väta och fukt. Klart!

 

 

 Peters 3 smarta tips

1. Undvik det kanske vanligaste misstaget: Att börja tvätten med att spola vatten över bilen. Bilen ska vara helt torr när du lägger på avfettningsmedlet.

2. Vill du att bilen ska blänka som om den vore ny i vårljuset – men hinner inte putsa och polera? Köp ett våtvax. Medlet sprejar du direkt på den våta lacken när du tvättat bilen med schampo och sköljt med vatten. Sedan torkar du med sämskskinnet eller annan duk. Då poleras bilen samtidigt – och du får snabbt och enkelt ett bländande blankt och skyddande ytskikt!

3. Spola mattorna vårfina. Passa på när du är i tvätthallen: Ta ut bilmattorna – som brukar vara fulla av grus och smuts efter vintern – och spola dem med högtryckstvätten.

Uppdaterad: November 22, 2023