Tankspridd? Det kan bli dyrt...

Tankspridd? Det kan bli dyrt...

 

 

Under ett antal år ökade försäljningen av dieselbilar kraftigt, framför allt i Sverige. Och det här förde med sig ett oväntat problem: Antalet feltankningar ökade markant. I Sverige tankar nu ungefär 20 000 personer bensin i sina dieselbilar varje år. I Norge är det nästan lika illa, här sker feltankningar ungefär 15 000 gånger per år enligt statistik från försäkringsbolaget If.

– Vi har märkt en kraftig ökning de senaste åren av ärenden där våra kunder fyller tanken med bensin. Tankning görs på gammal vana och många glömmer att de bytt bränsle, säger Dan Falconer, motorspecialist på If.

 

Tanka andras bilar

Feltankningarna sker också ofta när personer fyller bränsle i andas bilar. Det handlar till exempel om hyrbilar eller om lånade fordon. Oavsett vem som äger den feltankade bilen blir misstaget dyrt. Upptäcker man vad man gjort innan man hunnit starta motorn kommer man undan med en kostnad på mellan 10 000 och 15 000 kronor för bärgning och sanering, enligt If.

Upptäcker man däremot inte sin fadäs förrän man startat motorn och kört iväg kan det bli betydligt dyrare. Det är inte ovanligt med totalförstörda bränslesystem för 25 000 kronor, det finns också skräckexempel där det kostat mer än det dubbla att reparera.

Anledningen till att de allra vanligaste feltankningarna är att man råkar tanka bensin i dieselbilar är att bensinstationernas pistolhandtag för diesel är för stora för bensinbilarnas tanköppningar. Det går alltså knappt att tanka fel i bensinbilarna, medan bensinpistolen lätt får plats i dieselbilen.

 

Prylen som skyddar din bil

Det går att skydda sin dieselbil med ett enkelt knep: Ett speciellt tanklock som omöjliggör att tanka med en bensinpistol. SoloDiesel, som det heter, är ett tanklock som ersätter bilens originaltanklock. Det förhindrar fysiskt feltankning av bensin i dieseltanken. En fjäderbelastad klaff öppnas när dieselpistolen förs ner och låses efter tankning. Försöker man föra ner ett runnare rör, som bensinpistolen, fastnar det och hindrar tillgång till tanken.

En billig försäkring mot tankspriddhet.

 

FAKTA/Har du tankat fel – gör så här!   Starta inte motorn. Så länge du inte startar förstör du inget. Kontakta ditt försäkringsbolag. Många har försäkringar som täcker detta. Se till att bilen bärgas till en verkstad. Här ska bränslet tömmas ut och systemet saneras. Har du hunnit köra iväg? Stanna så fort du kan och stäng av motorn och ring sedan försäkringsbolaget.
Publicerad: Februari 20, 2017