Stor undersökning: Inte säkrare med fyrhjulsdrift

Stor undersökning: Inte säkrare med fyrhjulsdrift

Det finns många argument för att välja en fyrhjulsdriven bil, speciellt om man bor i Norden. Här kan den extra framkomligheten vara guld värd på vintern när man ska forcera snö och halka. Och bor man på landet eller om man om brukar ge sig ut på äventyr bortom vägnätet är allhjulsdrivningen en trygghet året om. Många bilägare som brukar dra tunga släpfordon, till exempel husvagnar eller hästsläp, har också upptäckt att fyrhjulsdriften kan göra livet betydligt lättare i många situationer.

 

40 000 olyckor

Men att välja fyrhjulsdrift för att det skulle innebära förbättrad trafiksäkerhet är ett argument som inte håller. Enligt en undersökning från försäkringsbolaget Folksam visar sig det sig nämligen att fyrhjulsdrivna bilar är precis lika olycksdrabbade som tvåhjulsdrivna bilar. I studien, som bygger på 40 000 polisrapporterade olyckor, visar det sig till och med att de fyrhjulsdrivna bilarna i något större utsträckning är inblandade i krockar i högre hastigheter jämfört med motsvarande tvåhjulsdrivna bilar.

– Fyrhjulsdriften verkar invagga förarna i en falsk säkerhet som får dem att underskatta väglaget. Det innebär att det inte är odelat positivt med fyrhjulsdrift, även om framkomligheten är bättre, säger Matteo Rizzi, trafiksäkerhetsforskare Folksam, i ett uttalande.

 

"Maskerar" dåliga förhållanden

Den falska säkerheten kan bland annat bero på att fyrhjulsdriften maskerar dåliga vägförhållanden. Till exempel accelererar en bil med fyrhjulsdrift snabbare i halka eftersom den har bättre grepp. Det kan få en förare att missa att det är halt. När det väl är dags att bromsa finns det dock inte längre några fördelar med fyrhjulsdriften – bromssträckan är lika lång.

– Mitt råd till nybilsköparna är att de inte ska tro att trafiksäkerheten ökar med fyrhjulsdrift. Däremot är det ett bra val om man behöver bra framkomlighet., säger Matteo Rizzi.

Inlagd: Februari 20, 2017