Röran i bilen kan bli både farlig och irriterande

Röran i bilen kan bli både farlig och irriterande

 

Det är lätt hänt att det hamnar lösa föremål i en bil. Många tillbringar mycket tid bakom ratten och passar inte sällan på att äta eller dricka något under färden. Skräpet hamnar sedan på golvet eller trycks ner i dörrfacket tillsammans med gamla parkeringskvitton – och det tar inte lång stund innan man kör omkring i en rullande soptunna.

 

Direkt orsak till en olycka

Allt som ligger och dräller i bilarna är dock inte skräp, här finns ofta också lösa föremål som finns där för att fylla en funktion. Kanske har man en ficklampa, en tom bensindunk eller andra saker som är bra att ha. Det är dock viktigt att tänka på att allt som ligger löst i en bil utgör en fara vid en kollision eller kraftig inbromsning – krockar man i 100 km/h får ett föremål som väger två kilo kraften av 320 kilo. Ett löst föremål i bilen kan också vara den direkta orsaken till en olycka.

– Tänk om till exempel en tom PET-flaska skulle rulla in under en bromspedal. Då kan det snabbt gå illa, säger Cherilee Kejonen, säljare på Mekonomen på Värmdö.

 

Smarta tillbehör

Det finns ett antal tillbehör som gör det lättare att hålla ordning i bilen. En smart grej är

SopiSmart. Det är en hållare med 20 soppåsar som fästs på ett lämpligt ställe i bilen. När påsen är full river man av den och en ny är redo att fyllas.

– Jag gillar att man inte måste skruva fast den utan att den också kan fästas med den dubbelhäftande tejp som följer med, säger Cherilee Kejonen.

 

För att hålla reda på alla lösa föremål i bilen finns många olika lösningar. Det finns en som Cherilee Kejonen gärna vill lyfta fram.

– Vi har ju flera olika sparkskydd med fickor som man fäster bakom förar- och passagerarstolen. Här är det lätt att organisera barnens saker samtidigt som man skyddar klädseln, säger hon.

 

Säkra lasten

Om man kör en kombi är det viktigt att också tänka på det man har i lastutrymmet. I samband med en olycka kan minsta föremål förvandlas till en farlig projektil. Och handlar det om tyngre saker kan det innebära livsfara.

– De flesta kombibilar har någon typ av lastöglor i bak. Jag tycker att man ska skaffa spännband eller bagagestroppar till sin bil och ta för vana att använda dem för att säkra sin last. Man kan också ha en låda eller korg fastspänd och där förvara mindre föremål, säger Cherilee Kejonen.

Inlagd: Februari 20, 2017