Tryggare bilköp – så slipper du oroa dig för att bli lurad

Tryggare bilköp – så slipper du oroa dig för att bli lurad

11 procent känner sig väldigt oroliga över att bli lurade när de ska köpa en begagnad bil och 43 är ganska oroliga. Det visar en ny undersökning som tagits fram på uppdrag av Kvdbil. Och det spelar ingen roll om det är en privatperson eller bilhandlare som säljer bilen, endast 4 procent har tilltro till en privatperson som säljer en bil och 9 procent säger sig lita på traditionella bilhandlare.

– Det finns en oro och den är befogad. Dagligen kan vi läsa om människor som har blivit lurade när de ska köpa en bil. Ett varningstecken är när den som säljer inte kan eller vill redovisa information kring bilens historik såsom servicebok, kvitton eller besiktningsprotokoll, kommenterar Benny Karlsson, marknadschef på bilauktionssajten Kvdbil.

 

Kvinnor mer oroliga

Sifoundersökningen visar att kvinnor är mer oroliga än män när de ska köpa en begagnad bil. 13 procent av kvinnorna anger att de är väldigt oroliga medan samma siffra för männen är 9 procent. 46 procent av kvinnorna uppger att de är ganska oroliga, där männen anger 40 procent.

– Det är viktigt att försöka få så mycket information som möjligt om bilen innan affären men det kan i många fall vara svårt. Då kan ett oberoende test och en bilgaranti göra din bilaffär tryggare liksom att ta reda på vad bilen är värd innan du köper den, säger Benny Karlsson.

 

Tips för en tryggare bilaffär: Försäkra dig om att det inte finns några skulder på bilen. Ett billån är oftast bundet till fordonet – och tas över av den nya ägaren. Kontrollera att det verkligen är säljaren som äger bilen. Informationen finns hos Transportstyrelsen. Undersök all dokumentation om bilen, till exempel servicebok och besiktningsprotokoll. Låt någon som har koll testa och provköra bilen. Det finns oberoende aktörer som kan hjälpa till och ibland upptäcka dolda fel. Skriv alltid ett köpekontrakt så att det är glasklart vad som gäller.
Inlagd: December 07, 2017