Vet du hur mycket din bil kostar att äga – egentligen?

Vet du hur mycket din bil kostar att äga – egentligen?

Alla har koll på att det kostar pengar att äga en bil. Men få vet hur stora summor det egentligen handlar om. Det visar en undersökning som genomförts i TNS Sifos webbpanel och som beställts av KVD Bilpriser där man har jämfört de uppskattade ägandekostnaderna för olika modeller med de faktiska kostnaderna.

 

50 procent dyrare

Enligt undersökningen gissar de flesta att en tre år gammal begagnad bil kostar mellan 1 000 och 3 000 kronor mindre att äga per månad än vad den faktiskt gör. Det betyder en felkalkyl på upp till 50 procent.

– Många missbedömer vad en bil kostar att äga. Det kan få stora konsekvenser för ägare som riskerar få stora hål i plånboken när alla kostnader räknas samman. Innan man köper en ny bil bör man därför göra en rättvis kalkyl av den totala ägandekostnaden och framförallt inte missa värdeminskningen som är den i särklass enskilt största kostnaden, kommenterar Jonas Björkman, vd på KVD Bilpriser.

 

Flera tusenlappar

De flesta som deltog i undersökningen, 28 procent, tror att en småbil som till exempel Volkswagen Polo, Renault Clio eller Ford Fiesta kostar mellan 2 000 och 3 000 kronor i månaden att äga. Den verkliga kostnaden är i själva verket 3 000–4 500 kronor.

För mellanstora modeller gissar 26 procent att det kostar 3 000–4 000 kronor i månaden, men som egentligen kostar mellan 4 500–6 000 kronor i månaden.

 

Så dyr är din Volvo

För stora modeller är differenserna mellan de uppskattade och faktiska kostnaderna stora. 21 procent av deltagarna i undersökningen tror att det kostar 4 000–5 000 kronor i månaden att äga bilen, när den faktiska månadskostnaden är 6 000–8 000 kronor per månad. Till exempel kostar en Volvo V70 i snitt 6 274 kronor per månad att äga.

– Mer premiumbetonade bilmärken och modeller har i regel högre ägandekostnad. Bilarna med högst ägandekostnad har å andra sidan oftast lägre procentuell värdeminskning. I slutändan är det dock utgifterna varje månad som bränner hål i plånboken, kommenterar Jonas Björkman, vd på KVD Bilpriser.

Inlagd: November 16, 2017