Ställa av bil

Ställa av din bil – det här bör du tänka på

Om du inte ska använda din bil kan du ställa av den så att du slipper betala fordonsskatt och trafikförsäkring tills du väljer att ställa på den igen.

Vad måste man göra innan man ställer av bilen för vintern?

– Det absolut viktigaste när man ska ställa av ett fordon är att man gör ett oljebyte. Ingen maskin mår bra av att stå med gammal olja.

Men ska man inte serva sitt fordon på våren innan man börjar använda den igen?

– Nej, det är helt fel. Man ska byta motorolja och filter innan man ställer av sitt fordon. Kontaminerad olja fäller ut skadliga partiklar som kan fastna på olika ställen i motorn, till exempel kan en smörjoljekanal tätas så att kammen skär. Eller så kan hydrauliska ventillyftare börja kärva.

Ok, bra tips. Har du fler?

– Det kan också vara bra att öka däcktrycket något, kanske ett halvt kilo mot det rekommenderade. Det här gör man för att det inte ska bli en platta under däcket när det står stilla.

Behöver man tänka på batteriet?

– Det är lämpligt att montera ur batteriet och, om man har möjlighet, underhållsladda det kanske två gånger under vintern.

Klarar sig ett batteri annars i kyla?

– Ett batteri fryser aldrig om det har korrekt spänning/fulladdat. Det mår dock gott om det får stå källarsvalt och gärna underhållsladdas ett par gånger.

Något annat som man kanske inte tänker på?

– Ja. Om man ställer av en bil, husbil eller husvagn i en lada eller något liknande kan det vara bra att tänka på att det finns råttor och möss. Att placera ut något musmedel kan vara bra.

Hur är det med bränslet, ska man ha mycket eller lite bränsle i tanken?

– Man ska ha så mycket som möjligt. Då minskas mängden luft som kan utfälla kondens

Blir inte bränslet dåligt av att stå?

– Jo, men det finns tillsatser som man häller i bensinen. På Mekonomen finns Bränsleförstärkare. Det kan vara bra att hälla en skvätt i sin gräsklippare eller snöslunga också.

En sista fråga – behöver man tvätta bilen innan den ställs av eller kan man vänta med det till våren?

– En entusiastbil skulle jag aldrig ställa undan utan att tvätta och vaxa. Detta för att undvika att partiklar ska fastna i lacken.

bengt

Bengt Angséus

Ålder: 55.

Bor: Vargön.

Gör: Support ProMeister

Uppdaterad: Augusti 15, 2023