Barnen lever farligt – så skyddar du dem i trafiken

Barnen lever farligt – så skyddar du dem i trafiken

De flesta olyckor där fotgängare blir påkörda sker i mörker under årets mörkaste månader. Riskerna är störst i tätbebyggda områden där gatubelysningen är tänd, enligt Trafikverket.

Man brukar räkna med att en bilförare kan upptäcka en mörkt klädd person utan reflexer på cirka 25 meters håll. Ska man försöka hinna få stopp på en bil, är 25 meter en mycket kort sträcka. Om du däremot bär en lågt placerad reflex, syns du av en bil i mörker med halvljuset på redan från cirka 125 meter. En förutsättning är att reflexen byts ut regelbundet, förmågan att reflektera ljus kan nämligen försämras drastiskt av smuts och repor.

 

Henrik Edlund Axelsson på Mekonomen har stor erfarenhet av produkter som kan göra det säkrare för barn – och så klart även för dig som vuxen – att röra sig i trafiken.

– Det viktigaste är att se till att barnen är synliga i mörkret. Det gäller att tänka på att de ska ha reflexer eller blinkande ljus på sig, säger Henrik.

 

* Vad är egentligen bäst – reflex eller blinkljus?

– Ett blinkljus ger mer uppmärksamhet än en reflex. Det syns även om bilens strålkastare inte är riktat rakt mot det, vilket betyder att ett blinkljus kan upptäckas lite tidigare.

 

* Många pratar om att man ska hänga på sina barn – och naturligtvis sig själv – gula västar. Hur är det med det, är västarna egentligen så effektiva?

– Det är jättebra om barnen vill ha på sig en gul reflexväst – de ger en fantastisk reflektion och gör väldigt stor skillnad.

 

* Okej, reflexer, blinkande ljus kan göra stor skillnad. Vad finns det mer att göra som förälder?

– Det är viktigt att man försöker lära sina barn lite trafikvett. Barnen behöver vara uppmärksamma på det som finns runt omkring dem i trafiken och de behöver förstå hur viktigt det är att synas, säger Henrik Edlund Axelsson.

Uppdaterad: November 21, 2023