Problem med bilen – räkna  inte med medtrafikanterna

Problem med bilen – räkna inte med medtrafikanterna

Alla kan drabbas av ett motorstopp, oavsett vilken bilmodell man kör. Kanske går något sönder, kanske får man punktering eller så har man glömt att tanka. Oavsett vad som orsakar stoppet är man ofta beroende av hjälp från andra för att komma vidare.

 

42 procent skulle stanna

 

Det är dock inget man kan räkna med. Enligt undersökningen där 1 018 personer har fått svara på frågor är det bara 42 procent som säger att de skulle göra en god gärning och stanna om de såg en medtrafikant ha problem. Och det är kvinnor som är minst benägna att stanna, här är det cirka en tredjedel – 36 procent – som uppger att de skulle försöka assistera mot 48 procent av männen.

– Många ute på vägarna antar ofta att folk redan fått hjälp och tänker därför att det inte är nödvändigt att stanna. Att i princip alla har mobiltelefoner och kan ringa och be om hjälp tror vi också spelar in i att många inte stannar för att hjälpa en medtrafikant. Vi får dock inte glömma alla vänliga själar därute som faktiskt gärna hjälper andra, säger Sofia Koski, Nordisk marknadschef på Goodyear.

 

Regionala skillnader

 

Goodyears undersökning visar att det finns regionala skillnader i Sverige när det gäller hur hjälpsamma vi är mot våra medtrafikanter. I södra och mellersta delarna av landet är det bara 37 procent som stannar och hjälper till, bättre är det i norrut – där är siffran 53 procent.

 

Det går att minska sannolikheten för att bilen ska bli stående längs vägen. Det viktigaste är regelbunden service, något som förlänger livstiden och minskar risken för haverier. Att se till att däcken inte är för gamla och har rätt lufttryck är inte bara bra ur ett säkerhetsperspektiv utan minskar också risken för punktering.

 

Rätt service och assistans

 

Hos din Mekonomenverkstad får du alltid rätt service för just din bil. Där kan du också få hjälp med att välja de däck som passar dig. När du servar bilen hos Mekonomen kan du också ta del av Mekonomens assistansförsäkring. Det innebär att du får hjälp och slipper att stå ensam vid vägkanten om din bil plötsligt stannar eller vägrar starta. Du får även hjälp vid bensinstopp, punktering eller om du av någon anledning tappat bort din nyckel. Assistansförsäkring gäller i hela Norden, utan Grönland.

Bra att tänka på om du skulle bli stående Se till att synas även när det är mörkt. Reflexväst, varningstriangel och en ljuspuck kan bli värdefulla hjälpmedel. Håll dig varm. När motorn slutar att fungera försvinner också värmen. Ha alltid varma kläder med dig i bilen. En filt kan också vara bra att ha. Lär dig byta däck. Vet du hur du gör om du skulle få en punktering? Det kan vara svårt om man aldrig har gjort det, speciellt i en stressad situation i mörker. Avsett en halvtimme och träna hemma i lugn och ro. Be någon om hjälp om du inte vet hur du ska göra på ett säkert sätt.
Uppdaterad: Maj 25, 2023