Se upp – här är detaljerna som kan sänka värdet på din bil

Se upp – här är detaljerna som kan sänka värdet på din bil

Att ha en bil är en stor investering, och för många är bilen en viktig del av vardagen. Men det är inte bara viktigt att ta hand om bilen för att hålla den i gott skick, det är också viktigt att undvika saker som kan sänka bilens värde. Det finns vissa detaljer som kan göra att bilen förlorar i värde, och det är viktigt att vara medveten om dem för att undvika oväntade kostnader vid en framtida försäljning. Här är några detaljer som kan sänka värdet på din bil och vad du kan göra för att undvika dem. Läs vidare för att se till att du tar hand om din bil på bästa sätt och behåller dess värde över tid.

Rost

Det spelar nästan ingen roll hur fin din bil är – finns där begynnande rostfläckar drar många ögonen åt sig. Enligt undersökningen från bilauktionssiten KVD är detta en av de vanligaste anledningarna till att bilköpare väljer ett annat exemplar. Att fixa till en rostskada kan därför mycket väl löna sig innan man ska sälja sin begagnade bil.

 

Trasig utrustning

Om något i bilen inte funkar så är risken stor att den blir svårare att sälja. Undersök gärna innan du lägger ut din bil på annons. Och är det något som är trasigt kan det ofta löna sig att fixa det. Med lite tur handlar det bara om en trasig säkring.

 

Dålig lukt

Många människor har känsliga luktsinnen som medvetet eller omedvetet påverkar olika val som vi gör. Börja med att städa bilen ordentligt. Är det inte tillräckligt finns det proffs hos Mekonomen som kan hjälpa dig.

 

Slitna säten

Slitna säten ger inte något trevligt intryck. Enligt KVD:s undersökning är detta faktiskt en av de vanligaste orsakerna till att bilspekulanter tappar intresset. Ibland går klädseln att laga eller så kan man hitta en bättre begagnad inredning på skroten. Ett annat tips: Klä in dina säten i ett snyggt överdrag. Det finns flera olika att hitta hos Mekonomen.

 

Skador på lacken

Lackskador påverkar inte bilens funktion – men det ser inte så trevligt ut. Vissa skador behöver åtgärdas av proffs, men mindre blessyrer kan man fixa själv. HÄR får du tips på hur du gör.

 

Ostädad bil

En bil som är stökig och smutsig inuti ger inte ett härligt intryck. Enligt undersökningen kan en ostädad bil ha ett lägre värde än en nystädad. Fram med dammsugare och trasor innan försäljning, alltså. Och se till att det inte ligger skräp någonstans.

 

Slitna däck

Man ska aldrig köra omkring med slitna däck. Konsekvenserna kan bli katastrofala i situationer när greppet mot vägbanan inte räcker till. Det här har många bilköpare förstått och prutar därför friskt när däcken är för dåliga. Förutom att det är säkrare kan det alltså löna sig att byta innan försäljning.

 

Undersökningen har genomförts i TNS Sifos webbpanel på uppdrag av KVD.

Uppdaterad: Mars 20, 2023