Vill du behålla värdet på bilen? Tvätta den ofta!

Vill du behålla värdet på bilen? Tvätta den ofta!

En bil behöver tvättas ofta för att inte slitas onödigt fort, detta är extra tydligt i vårt nordiska klimat. Enligt Henrik Otterstedt på kvdbil.se bör man ha som regel att alltid tvätta sin bil ett par gånger i månaden.

– I vårt klimat, med snöslask och salt på vägarna kommer slitaget att påverkas avsevärt för den som slarvar med biltvätten, säger han.

 

Undersökningen som genomförts i Kantar Sifos webbpanel på uppdrag av Kvdbil.se visar dock att många slarvar. Knappt en tredjedel av bilägarna uppger att de tvättar sina bilar varje fjärde vecka och hela 57 procent säger att de bara tvättar sina bilar varannan månad – eller mer sällan än så.

 

Undersökningen visar också att det är unga bilägare som slarvar mest, bland bilägare som är 34 år eller yngre uppger 59 procent att de tvättar högst varannan månad. I åldersgruppen 56–79 år är det lite bättre, här är det bara 50 procent som tvättar så sällan.

 

För många är priset en avgörande faktor när man tvättar sin bil. Ungefär var femte, 21 procent, väljer därför att tvätta bilen hemma istället för att åka till en automattvätt. Här gäller det dock att veta vad man gör. Enligt Otterstedt kan bilen skadas om man tvättar fel och därmed förlora i värde.

– Vanliga misstag är att tvätta bilen med smutsiga svampar som repar lacken, att inte använda bilschampo eller att stå för nära med högtryckstvätten. Skadad lack på grund av högt slitage sänker andrahandsvärdet med tusenlappar, säger Henrik Otterstedt.

 

HÄR kan du få tips om hur du ska tvätta din bil

Uppdaterad: November 21, 2023