Nya rön: Storasyskon är farligare i trafiken

Det brittiska försäkringsbolaget ”Privilege car insurance” lät genomföra en undersökning om bilvanor – och resultatet blev inte speciellt smickrande för de förstfödda bilförarna. Här avslöjas att 89 procent av de äldre syskonen kör för fort, 47 procent irriterar andra förare genom att tränga sig, 46 procent ligger ofta i den mittersta filen på motorvägen och hela 35 procent har bötfällts för olika trafikförseelser.

 

Sminkar sig under färd

När de 1 395 personer som deltog i undersökningen svarade på frågorna framkom också en hel del annat. Till exempel erkände 17 procent av alla storasyskon att de ibland sminkar sig bakom ratten under färd – och 30 procent tillstod att de använder sina mobiltelefoner samtidigt som de kör bil.

 

Avspeglas i statistiken

Det är inte bara i teorin som de äldre barnen i brittiska familjen särskiljer sig negativt. Deras beteende i trafiken avspeglas också i olycksstatistiken, studien visar att de är inblandade i fler trafikolyckor än sina småsyskon.

Undersökningen tar också upp ensambarn. Enligt studien särskiljer de sig genom att vara bland de mest hänsynsfulla förarna på vägarna.

Inlagd: November 16, 2017