Undersökning: Så många struntar i mobillagen

Undersökning: Så många struntar i mobillagen

I princip alla känner till att man inte får använda sin mobiltelefon hur som helst när man kör bil. Det stod klart när Kvdbil lät Sifo undersöka hur de nya reglerna har mottagits av bilförarna. Men, undersökningen visar också att många struntar i den nya lagen.

Var fjärde svensk, 24 procent, uppger att de ibland har mobilen mot örat när de kör. 28 procent av männen mot 20 av kvinnorna i undersökningen uppger detta.

 

– Att så många känner till mobilförbudet visar att vi är på god väg mot säkrare bilkörning – men för att bryta ett invant mönster måste det finnas enkla och bra lösningar. Mobilanvändning med handsfree är fortfarande lagligt men framöver kommer kanske allt fler bilägare att efterfråga bilar med röstassistenter, tror Henrik Otterstedt, vice vd på Kvdbil.

 

Att prata i mobiltelefonen utan att använda sig av handsfree är vanligast i Stockholm. Här uppger 26 procent att de gör det, mot 17 procent i Malmö och Göteborg samt 25 procent i övriga landet.

 

Undersökningen visar också att många fortfarande skickar textmeddelanden bakom ratten. I undersökningen uppger 14 procent att de ibland skickar SMS med mobilen samtidigt som de kör. Här är de yngre förarna överrepresenterade, 25 procent av dem som är under 34 år skickar sms bakom ratten, mot 19 procent av de som är 35–55 år och endast 2 procent av 56–79-åringarna.

 

För dig som vill kunna prata lagligt i din telefon samtidigt som du kör bil finns flera lösningar hos Mekonomen. Till exempel kan du enkelt utrusta din bil med en handsfree som kopplas till telefonen via bluetooth. Det finns alternativ som passar till alla bilar, hos din Mekonomenbutik får du hjälp med att hitta den lösning som passar dig bäst.

Uppdaterad: November 22, 2023