Varannan förälder fortsätter att köra trots att de är trötta

Varannan förälder fortsätter att köra trots att de är trötta

Under sommaren är det många familjer som ger sig ut på vägarna. Ofta är resorna långa, vilket innebär risker. En av dem: trötthet. Det finns statistik som visar att så många som 20 procent av alla olyckor orsakas av trötthet och bedöms därmed vara den största enskilda faktorn till att trafikolyckor sker.

 

Försäkringsbolaget Trygg-Hansa har gett Novus i uppdrag att fråga svenska barnfamiljer om hur det är att resa med barn i bilen. Och ett av resultaten är skrämmande: nästan hälften, 45 procent, av alla småbarnsföräldrar fortsätter att köra även när de känner sig trötta.

 

– Om barnen har somnat i bilen är det många föräldrar som väljer att hellre fortsätta köra än att ta paus och då riskera att barnet vaknar. Att ha ett ledset barn i bilen kan så klart vara distraherande men för hela familjens säkerhet är det mycket bättre att ta paus eller byta förare om man känner sig det minsta trött, säger Alexandra Gahnström, barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

 

Undersökningen visar också att varannan förälder, 53 procent, ofta upplever att de blir distraherade av barnen i bilen. När de handlar om mindre barn mellan 0 och 5 år är det nästan 60 procent som känner sig distraherade vid bilkörningen. Var tredje förare har också varit orolig för att vara med om en olycka på grund av att de blir distraherade av barnen i bilen.

 

– Att åka på längre bilfärder med barn kan vara både härligt och spännande men också påfrestande om man upplever att man bli distraherad av barnen. Att planera resan tillsammans med barnen och ta till knep för att hålla dem underhållna kan underlätta för bilföraren, säger Alexandra Gahnström.

Inlagd: Juni 21, 2018