Förslaget: Fördubblad skatt på din motorcykel

 

I juni förra året fanns det 317 240 registrerade motorcyklar i trafik i Sverige, varav 21 393 var fyrhjuliga motorcyklar visar statistik från Trafikanalys. Nu verkar det som att det kommer att bli dyrare att äga dessa fordon, regeringen föreslår nämligen en fördubbling av fordonsskatten – från dagens 180 kronor till 360 kronor. Det betyder att grundavgiften kan komma att bli den samma som för bilar och lätta lastbilar.

 

11 kronor per gram

I promemorian till Riksdagen framkommer också att regeringen har planer på att på sikt inför en koldioxidbaserad skatt för motorcyklar. Förslaget är 11 kronor per gram koldioxid som överstiger 95 gram per körd kilometer och kommer om det klubbas igenom bara att gälla motorcyklar som registrerats 2018 eller senare.

Skatten på motorcyklar har legat still på 180 kronor per år sedan 2006. Att regeringen nu tycker att det är dags att fördubbla skatten har inte oväntat mötts av en del kritik, inte minst från olika motorcykelorganisationer. Sveriges Motorcyklister, SMC, kallar förslaget ”En kalldusch”.

 

"Förslaget orättvist"

”En riktig kalldusch från regeringen. SMC vidhåller att förslaget är orättvist eftersom man bara inför negativa delar för mc utan att ta hänsyn till motorcyklarnas positiva egenskaper utan någon som helst förklaring till varför en tvåhjulig motorcykel som väger 200 kilo jämställs med bilar och lastbilar som väger upp till 3,5 ton i grundavgift”, skriver man i en kommentar till förslaget.

Inlagd: Maj 24, 2017