Dags att ta fram sommarbilen – tänk på det här

Dags att ta fram sommarbilen – tänk på det här

En bil gör sommaren (ännu) bättre. Utnyttja de varma dagarna till att göra dagsutflykter – eller åk på en längre roadtrip. Annsofi Nilsson på Mekonomen Borås ger handfasta tips på vad som behövs åtgärdas innan du kör iväg med sommarbilen.

 

Däckkontroll

– Gör en ordentlig kontroll av däckens kvalité. När bilen har stått still länge kan det nämligen bli torrsprickor i däcken. Kolla även lufttryck och att däckens mönsterdjup är minst 1,6 mm.

 

Rengöring och tvätt

– Tvätta bilen gör man vanligtvis direkt när man ställer av den, för att undvika rost. Men sommarbilen vill man säkert ha lite extra fin, då kan man använda allt från fälgrengöring, vax, däckglans och fönsterspray. Det gör att bilen nästan ser ut som ny igen.

 

Se över vätskenivåerna

Kylarvätska, spolarvätska, bromsvätska… Det är ett måste att säkerställa rätt nivåer inför sommaren.

– Samtidigt kanske man behöver byta motoroljan och oljefiltret om man inte gjorde det när man ställde undan bilen.

 

Kolla bromsarna

– Det är extra viktigt att man åker en sväng och provbromsar efter att bilen har stått länge. Bromsarna kan nämligen sätta sig. Se till att bilen rullar lätt. Hissa gärna upp och rulla hjul efter hjul för att säkerställa att det inte kärvar.

 

Insidan räknas

Insidan ger utsidan sin glans! Speciellt om sommarbilen är en cabriolet.

– Då finns en speciell tvätt som man kan använda, och en tvål specifikt för lädersäten. Om bilen har stått länge kan det även bli ytmögel i form av svarta prickar på instrumentbräda, ratt och säkerhetsbälten. Det är lätt att ta bort med interiörtvätt.

 

Kontrollera batteriet

– Har du gjort rätt har du satt batteriet på underhållningsladdning under vintern. Men kolla för säkerhetsskull att det är fulladdat och tar emot laddning.

 

Kolla belysning

– Kontrollera att halvljus, blinkers och lampor fungerar som dem ska. Du kan du byta dem själv eller be en bilverkstad fixa det.

 

Försäkring och besiktning

– Se till att din bil är rätt försäkrad och att den är besiktigad. Var till exempel uppmärksam på att veteranbilsförsäkringar bara gäller en viss tid på året och ett visst antal mil.

annsofi_nilsson1

Annsofi Nilsson

Ålder: 28. Bor: Borås. Gör: Butiksansvarig på Mekonomen i Borås.
Uppdaterad: November 22, 2023