HUr vaxar man bilen?

Wax on, wax off – gör Karate Kid rätt?

En vaxad bil är inte bara glänsande snygg. Den är också enklare att hålla ren. Vaxet skyddar mot smuts och väta, förklarar Peter Magnusson.

Hur ofta ska jag vaxa bilen?

– Två gånger per år är lagom – på våren och hösten.

– Syftet med att vaxa är att underhålla en lack som du är nöjd med. Är lacken repig, oxiderad eller känns sträv – då behöver du släta till den först. Polera med en rubbing eller en polish, beroende på lackens skick.

 

Innan du börjar vaxa – du behöver:

  • Bilvax: Köp ett bra, titta inte bara på prislappen. Fråga i butiken om du är osäker.
  • Wax on: Köp gärna en särskild vaxpåstrykare som ser ut som en liten svamp. Det blir lättare att lägga på vaxet med den, och vaxet räcker längre. Stryker du på med trasa suger den åt sig vax. Du kan också använda traditionellt polerpapper- eller trassel.
  • Wax off: Mikrofiberduk – gör halva jobbet. Funkar också med polerpapper- eller trassel. Obs! Använd inte hushållspapper för att vaxa på eller av. Kan orsaka små repor.

 

Vaxa – i 6 steg

1. Tvätta. Börja med att tvätta bilen grundligt. En ren bil är avgörande för ett bra resultat. Förutom ren – bilen ska också vara torr och sval. Den bör inte stå i varmt solljus.

2. Akta plasten. Vissa vaxmedel kan lämna spår – i form av en hinna – på bilens plastdetaljer, så akta dem när du stryker på. Tips: Du kan lägga en vinylglans över plastdetaljerna innan du börjar. Då fastnar inte vax på dessa.

3. Vaxa på. Spruta lite vax på svampen och vaxa med överlappande, cirklande rörelser – kolla gärna det berömda klippet från filmen Karate Kid! Du kan också röra svampen i en 8, hitta din egen stil. Dock: Dra inte fram och tillbaka. Vaxa på en mindre yta med ett jämnt lager. Vaxa i sektioner – en dörr i taget och så vidare.

4. Låt torka. När du är färdig med en sektion: Låt den torka. Vaxet ska ligga på tills ytan blir matt. Oftast någon minut. Har du en vit bil i skarpt solljus kan det vara svårt att se när ytan bli matt – titta ur olika vinklar. Sen kan torktiden vara olika för olika medel – läs på flaskan eller fråga i butiken. Med andra ord: Karate Kid är för snabb i filmen med att torka av. Tänk snarare: wax on – vänta – wax off.

5. Vaxa av. En mikrofiberduk är nästan magiskt effektiv. Du behöver inte gnida och jobba – som Karate Kid. Tänk på: Vaxet verkar medan det är fuktigt. Sedan när det torkat ska du inte polera, bara torka av. Gå vidare till nästa sektion: wax on – vänta – wax off. Tills hela bilen är vaxad och avtorkad.

6. Underhåll. Du har nu en skinande bil – skyddad mot damm, smuts och vattenstänk. Glöm inte att underhålla ytan genom att tvätta bilen regelbundet. Avsluta gärna med att ”snabbvaxa”. När du har tvättat med bilschampo och sköljt med vatten, spreja på ett våtvax – och torka av. Snabbt, enkelt och effektivt.

 

Peter Magnussons 3 specialtips:

  1. Bättre med en okej vaxning än att inte vaxa alls. Även om vaxningen inte blir perfekt, utan lite flammig, ger den ett bra skydd.
  2. Välj nivå. En vaxning kan ta allt från 1,5 timme och uppåt. Bestäm dig innan för hur grundligt du vill gå till väga, och kör.
  3. Vaxa inte hela bilen – och låt stå. Då kan vaxet bli lite svårt att få bort. Vaxa på en begränsad yta i taget, och torka av.
peter_magnusson1

Peter Magnusson

Ålder: 40. Bor: Kållered. Gör: Företagssäljare Mekonomen Högsbo.
Uppdaterad: Oktober 17, 2023