Skyda dina barn

Skydda dina barn på rätt sätt – här är några tips

 

Enligt Transportstyrelsen ska alla barn som är kortare än 135 centimeter använda en särskild skyddsanordning i bilen, det vill säga babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde. Läkare och forskare rekommenderar att barn ska använda bältesstol eller bälteskudde ända tills de är 10–12 år.

Sandra Lewin är butikssäljare på Mekonomen i Eklanda och jobbar mycket med barnsäkerhet. Förutom att man ska välja en barnstol som passar barnets ålder tycker hon att man också ska satsa på kvalitet – alla produkter på marknaden är helt enkelt inte lika bra.

– Man ska satsa på ett godkänt babyskydd eller bilbarnstol som är ordentligt krocktestad och inte bara ta något som är billigt. Jag tycker inte heller att man ska köpa begagnat, säger hon.

 

Varför inte begagnat, det är väl ett bra sätt att spara lite pengar?

– Visst är det billigare med begagnat, men om man köper en ny stol eller ett nytt babyskydd kan man vara säker på att man får en stol som inte har varit med om någon krock och därmed kanske fungerar sämre. Det är värt det om man tänker på vad man ska transportera, säger Sandra Lewin.

 

Kan man använda barnstolar hur länge som helst eller åldras de?

– De åldras, man ska inte använda dem hur länge som helst. Man brukar säga att babyskydd aldrig ska vara äldre än 6–7 år och att bakåtvända stolar helst inte ska vara äldre än fem år. När det gäller framåtvända stolar som inte har några integrerade bälten utan använder bilens säkerhetsbälten finns ingen livslängd.

 

Det finns ju många olika stolar och lösningar – passar alla till alla bilar?

– Jag tycker att man ska komma hit med bilen och ta med barnet till en butik och provmontera så att man verkligen får uppleva hur mycket plats stolen tar och hur den funkar. Då får man också känna så att chauffören fortfarande har det utrymme som behövs, det ska man inte glömma.

 

Det här kan ju vara lite krångligt, hur får man hjälp?

Du får hjälp med att välja rätt när du kommer till din Mekonomenbutik. Vi hjälper också till med all montering.

 

Sandra Lewin Ålder: 37 år Bor: Göteborg Gör: Butikssäljare Mekonomen Eklanda
Uppdaterad: November 17, 2023