Åksjuka barn i bilen – så kan  du hjälpa dem att må bättre

Åksjuka barn i bilen – så kan du hjälpa dem att må bättre

Många barn blir åksjuka när de reser med bil, något som för vissa kan vara så jobbigt att det påverkar hela semestern. Vanligast är att barn mellan två och tio år drabbas och i regel minskar känsligheten i vuxen ålder.

 

Motstridig information

 

Anledningen till att vissa blir åksjuka brukar förklaras med att hjärnan blir förvirrad av motstridig information från våra sinnesorgan: Kroppen sitter stilla och stadigt – samtidigt som balans- och synorgan kommunicerar hastig rörelse. Enligt vårdguiden tror många att illamåendet som följer kan bero på att balanscentrum och kräkcentrum ligger nära varandra i människans hjärna.

 

Bästa medicinen: Vila

 

Det finns ett antal saker att tänka på för att mildra eller helt slippa åksjukan. Det vanligaste tipset brukar vara att se till att alla är utvilade inför resan. För de flesta som brukar drabbas av åksjuka blir besvären större när de är trötta.

Att se ut ordentligt underlättar också för många. Att låta barnen ha en surfplatta i knät under färd är alltså inte alltid en bra idé.

 

Vårdguiden har listat ett antal tips för hur man hanterar åksjuka. Här är några av dem:

Stanna och ta pauser. Frisk luft kan göra att du känner dig bättre.

Undvik att äta stora måltider före eller under resan. Det är bättre att äta lite och ofta.

Vid bussresor – sitt längst fram. Ofta lindras eller försvinner besvären om du sitter i färdriktningen.

Försök att fästa blicken på vägen eller horisonten. Att läsa och titta i böcker under resan kan däremot förvärra illamåendet.

Försök att vara utvilad inför resan.

Det finns receptfria läkemedel mot åksjuka som du kan köpa på ett apotek. De minskar bland annat känsligheten för rörelseförändringar och därmed illamåendet.

Om inget hjälper – kontakta vårdcentralen. En läkare kan skriva ut receptbelagda läkemedel mot åksjuka.

Uppdaterad: Juni 09, 2022