Är din bil redo för vinter?

Alla bilar är mer eller mindre känsliga för kyla. Inför vintern finns det därför flera anledningar att ge din bil extra omsorg. Här är några tips på vad du ska hålla koll på inför årets kallaste månader. Vad du kan förebygga, vad bilen behöver när det är kallt och vad du ska tänka på för att känna dig säkrare när du är ute på vägarna i vinter.

Vad du behöver hålla koll på:

Batteriet

Under vintern utsätts ditt bilbatteri för hårda påfrestningar, speciellt om du ofta kör bilen korta sträckor. Att starta bilen drar också mer ström när det är kallt ute. Ofta har man även på fläkten för att värma upp i bilen, liksom stolsvärme och eluppvärmda rutor. Allt detta drar ström från batteriet. Har man dessutom ett redan dåligt batteri, fungerar det sämre när det är kallt ute och det finns en risk att man kan bli stående.

Här hittar du startbatterier för just din bil

Torkarbladen

Slitna torkarblad kan lämna spår som stör sikten. Ett bra torkarblad spar också på mängden spolarvätska och minskar risken för dålig sikt. Känn på torkarbladen med ett finger. Känner du hack? Är ytan ojämn? Då är det dags att byta.

Köp högkvalitativa torkarblad från bland annat Bosch

Däcken

Se till att ha bytt till vinterdäck i god tid och att däcken har ett mönsterdjup på minst 3 millimeter. Se också till att lufttrycket är rätt för att du ska ha maximalt grepp i halkan.

Spolarvätskan

Under vinterhalvåret behöver vi spolarvätskan mer än vanligt. När salt och smuts stänker upp på vindrutan blir sikten snabbt sämre. Om du inte fyllt på sedan i höstas kan det vara klokt att göra det nu. Det är viktigt att du har en spolarvätska som klarar riktigt låga temperaturer, annars riskerar spolarsystemet att frysa sönder.

Här hittar du prisvärd spolarvätska

Utrusta bilen med extra trygghet

Vissa saker är bra att alltid ha i bilen under vintern. Här är några produkter som kan göra stor nytta om något händer:

  • Snöborste
  • Skyffel
  • Startkablar
  • Varm filt
  • Varningspuck och varningstriangel
  • Ficklampa
  • Reflexväst

Installera en motor- och kupévärmare

Med en motorvärmare slipper du skrapa frostiga rutor på morgnarna. Dessutom startar motorn lättare, du får bättre bränsleekonomi och minskar motorslitaget. Om du även har kupévärmare så hjälper den till att hålla bilen torr invändigt samt minska risken för imma på rutorna.  Hos oss kan du köpa en motorvärmare inklusive kupéuttag monterat och klart.

Kika in vårt sortiment med kupévärmare här

Frostskydda motorn

Om kylarvätskan fryser i motorn är risken stor för allvarliga skador. I värsta fall kan hela motorn behöva bytas. Om din bil har servats regelbundet behöver du troligen inte oroa dig, men har du nyligen köpt en begagnad bil kan det vara klokt att undersöka kylarvätskan. Kontrollera med en glykolmätare eller besök din Mekonomenverkstad.

OBS! Öppna aldrig locket till kylarvätskan när motorn är varm. Då är det tryck i systemet och du riskerar att skadas av het vätska som kan spruta ut.

Serva bilen regelbundet

Genom att serva bilen enligt plan så ger du bilens grundläggande funktioner och säkerhetssystem bästa förutsättningar att fungera. När du servar bilen på Mekonomen ingår dessutom en assistansförsäkring under ett år. Det innebär att du får hjälp om din bil plötsligt stannar eller vägrar starta. Du får även hjälp vid bensinstopp eller punktering.

Vinterrusta bilen med rätt produkter