Polera och vaxa bilen

Vaxa och polera bilen

Att sätta sig i en nytvättad och nypolerad bil är en lyxig känsla. Men resultatet behöver inte vara speciellt dyrt eller krångligt att åstadkomma. Här bjuder vi på bästa tipsen för hur du på egen hand vaxar och polerar bilen. Om du är noggrann när du vaxar och polerar bilen så skyddar du dessutom lacken så att den håller sig fin längre. Du kan även få bort och dölja repor på bilen när du vaxar lacken.

 

De här stegen skall du gå igenom för en skinande bil:

  • Tvätta bilen – Gärna i en tvätthall
  • Polera bilen – Mycket viktigt för ett glänsande resultat
  • Underhåll – Det är viktigt att du planerar underhållet av din nyvaxade bil

 

Polera bilen

Du polera bilen för att bli av med mindre repor som ligger i lackens ytlager men också för att skydda och bevara lacken. Om du är utomhus bör du hålla dig i skuggan och applicera aldrig kemikalier på heta ytor.


Det är viktigt att förbereda poleringen, här är några praktiska tips:

Innan du vaxar och polerar din bil måste du alltid börja med att tvätta bilen ordentligt. Torka av bilens sidor med en microfiberduk eller sämskskinn så att den blir helt torr. 

Förbered dig med polertrasor, polermedel som rubbing eller polish, vax (lackskydd) och  microfiberduk. Om du är utomhus bör du hålla dig i skuggan och applicera aldrig kemikalier på heta ytor.

Granska lacken och kontrollera i vilket skick den är. Om den är väldigt matt så har den troligen oxiderat eller om den har många repor i ytskiktet så är det rubbing du skall använda. Rubbing slipar ner lackens allra yttersta lager med mikroskopiska slippartiklar vilket förbereder den för när du skall vaxa bilen. Om lacken ser ut att vara i bättre skick så räcker det med polish som har en betydligt mindre slipande effekt. Polish räcker då utmärkt för att förbereda lacken för vaxning.

Tejpa över karossens gummi- och plastdetaljer med maskeringstejp om du vil undvika vax och polermedel på dem.

Polera lacken

Då du polerar lacken kan du antingen använda en polermaskin, alternativ göra arbetet för hand. Arbeta med små roterande rörelser. Jobba klart en del av bilen åt gången och ta en ren trasa för att noggrant torka av allt polermedel, innan du går vidare till nästa karossdel.

Tänk på att vara försiktig på kanterna eftersom lacken där ofta är lite tunnare och känsligare för slitage.

Om du använder en polermaskin går arbetet betydligt snabbare, var försiktig så att du inte slipar ner lacken. Polermaskinen tillåter dig att jobba med större ytor åt gången. Jobba i ett kryss, upp ner, vänster och höger. Då du använder en polermaskin  måste du vara ännu mer försiktig på karossens kanter. Tänk på att aldrig pressa polermaskinen för hårt mot lacken. Torka av lacken med en ren trasa när du är klar.

Nu är det dags att slutföra poleringen av lacken genom att vaxa bilen. Följ anvisningarna på förpackningen för hur du skall hantera vaxet, det kan skilja sig mellan olika märken. Applicera på små ytor åt gången med en trasa och torka av med en annan.

Torka sedan av ytorna med en microfiberduk.

 

Underhåll bilens lack

Om du har gått igenom stegen ovan så kommer du långt genom att tvätta av bilen då och då med ett vanligt bilschampo.

Följ gärna ett schema så att du vet när det är dags att tvätta bilen.

Vill du ha tips för hur du tvättar bilen själv kan du läsa om det här.

Tänk på att alltid spola av skärmkanterna ordentligt.


Grattis till din polerade bil – vi hoppas att du blev nöjd med resultatet och att bilen nu känns som ny.

Uppdaterad: Maj 31, 2024