Vet du garanterat vad som gäller för din nybilsgaranti?

Vet du garanterat vad som gäller för din nybilsgaranti?

Var tredje bilägare tror att de måste serva sin bil på en märkesbunden verkstad för att alla garantier ska gälla. Det är fel. Allt som krävs är att en service eller reparation utförs fackmannamässigt. Madeleine Westerling, kedjechef på Mekonomen, reder ut begreppen och hjälper dig att få koll på vad som gäller för din nybilsgaranti.

När du köper en ny bil får du oftast en nybilsgaranti. Det innebär ett tryggare köp, då bilförsäljaren ansvarar för att bilens säkerhet och utrustning fungerar som den ska under en viss tid. En nybilsgaranti ska täcka eventuella fel eller defekter som kan härledas till ett produktions- eller monteringsfel. I till exempel elbilar och hybrider brukar EV-batterier omfattas av garantin. Skador som orsakats av normalt slitage brukar inte omfattas av garantin.

En nybilsgaranti kan gälla i sju år. Eller endast ett.

Det många bilägare inte vet är att nybilsgarantin varierar stort mellan olika bilmärken. 

– Det finns lika många varianter av garantier som det finns bilmärken, påpekar Madeleine Westerling. Nybilsgarantin du får hos Volvo kan ha andra villkor än om du köper en BMW eller Volkswagen.

På en fabriksny bil täcker nybilsgarantin fel som finns redan vid leverans eller som uppstår under garantitiden. Många biltillverkare kan erbjuda dig att teckna en förlängd garanti. För att kunna förlänga den ska bilen vara servad fackmannamässigt under hela garantitiden. 

Är det skillnad mellan nybilsgaranti och vagnskadegaranti?

En vagnskadegaranti gäller för yttre skador på bilen, medan nybilsgarantin gäller fel på bilens motor och utrustning som uppstår redan innan leverans eller under garantitiden.

Kontrollera nybilsgarantin innan köp

Nybilsgarantin kan se olika ut om du köper bilen i Sverige, Europa eller USA. Därför är det viktigt att du sätter dig in i vad just din garanti omfattar.

Här är en bra checklista för att få en nybilsgaranti som du är trygg med:

·       Se till att få garantivillkoren skriftligt.

·       Kolla hur många år nybilsgarantin gäller. Det kan variera från ett till sju år.

·       För att garantin ska gälla måste du följa biltillverkarens villkor. Läs garantivillkoren noga!

·       Så länge arbetet utförs fackmannamässigt kan du göra en reparation eller service på valfri verkstad utan att det påverkar nybilsgarantin.

·       Om arbetet rör en garantiåtgärd måste den utföras hos den som sålt bilen, eller den aktör som bilförsäljaren hänvisar till.

·       Om du säljer bilen, kolla att nybilsgarantin gäller för nästa ägare. I de flesta fall gör den det, men inte alltid.

·       Nybilsgarantin kan variera beroende på om en privatkund eller ett företag köper bilen.

Du kan tryggt serva din laddbara bil med nybilsgaranti hos Mekonomen.

Oavsett om du kör elbil, hybrid eller fossildriven bil gäller din nybilsgaranti när du servar eller reparerar din bil hos Mekonomen. Vi använder alltid originaldelar eller delar av motsvarande kvalitet och följer biltillverkarens rekommendationer.

– Du kan absolut göra en service eller reparation på en Mekonomen-verkstad utan att nybilsgarantin påverkas, upprepar Madeleine. Bilens garanti får inte påverkas av en serviceåtgärd så länge arbetet utförs fackmannamässigt.

Rena garantiåtgärder måste hanteras av biltillverkaren

Ibland behöver en biltillverkare åtgärda ett problem eller fel på en fabriksmonterad utrustning. I de fallen behöver du lämna bilen på den verkstad som åtgärden kräver.

– En garantiåtgärd måste göras hos den som sålt produkten, förklarar Madeleine. Det kan handla om till exempel en trasig växellåda eller fönsterhiss.

Hos Mekonomen får du ännu mer garantier

När du servar eller reparerar bilen hos Mekonomen får du mer trygghet, utöver att din nybilsgaranti fortsätter att gälla.

Du får en reservdelsgaranti

Vid service och reparationer använder Mekonomen alltid originaldelar eller reservdelar av motsvarande kvalitet. Med originaldel menas att produkten tillverkas exakt enligt den specifikation som användes när delen monterades på bilfabriken. Med reservdelar av motsvarande kvalitet menas delar som upprätthåller minst originaldelskvalitet, men kan i själva verket också vara högre. Mekonomen Bilverkstad erbjuder alltid originaldelar med minst 3 års garanti och även 3 års garanti på utfört arbete*. Efter utfört arbete får du en stämpel, antingen digitalt eller i din fysiska servicebok. Det är värdefullt den dag du ska sälja eller byta bilen.

Du får en prisgaranti

På Mekonomen Bilverkstad får du en prisgaranti som innebär att vi ger dig dubbla mellanskillnaden i prissänkning om du hittar ett billigare service- eller reparationsalternativ till ordinarie pris hos en märkesbunden verkstad. 

 

Du bokar enklast din service online

Boka din service på mekonomen.se så får du en ledig tid på din närmaste verkstad. Så fort du genomfört servicen är du försäkrad, i ett år!

Du bokar enklast din service online

Boka din service på mekonomen.se så får du en ledig tid på din närmaste verkstad. Så fort du genomfört servicen är du försäkrad, i ett år!

Uppdaterad: Juli 19, 2023