Mardrömmen på långresan: Så förbereder du dig på det värsta

Mardrömmen på långresan: Så förbereder du dig på det värsta

Sportloven är här och enligt Motormännen görs mellan 80 och 90 procent av alla sportlovsresor med bil. Det är lätt att förstå varför, man får lätt med sig packningen och ofta blir det billigare för en familj att ta bilen än att åka tåg eller flyg.

 

Det finns dock risker med köra bil på sportlovsresan. Även om man klarar sig från trafikolyckor kan man hamna i andra problem, ett exempel är att bilen går sönder och man blir stående.

– Även om man har en bil av nyare årsmodell finns alltid en risk. Har man riktig otur sker detta på en mörk väg där få passerar och man kan få vänta i timmar på att få hjälp. Då har man mycket att vinna på att vara väl förberedd, säger Cherilee Kejonen, säljare på Mekonomen på Värmdö.

 

Hon tänker först och främst på säkerheten. Och det finns en sak som Cherilee tycker borde finnas i alla bilar.

– En reflexväst! Blir man stående ska man direkt ta på sig en reflexväst. Att röra sig vid en väg i mörker är livsfarligt om man inte syns. Sen är det ju jättebra att ha andra saker också, som startkablar om man behöver få eller ge starthjälp, säger hon.

 

Även om man stannar kvar i bilen och inväntar hjälp finns risker. En stillastående bil med trasig motor blir snabbt kall och när utomhustemperaturen är tillräckligt låg kan kölden bli farlig.

– Det är viktigt att tänka på att man måste kunna hålla sig varm. Ha alltid varma kläder, handskar och mössa lättillgängligt i bilen. Varma skor är så klart också bra. Att alltid ha en varm filt liggande i bilen är en bra idé som kan betyda mycket om man skulle bli stående på sportlovsresan, säger Cherilee.

 

Bilen behöver inte gå sönder för att man ska bli sittande vintertid. Har man otur på väg till fjällstugan kan man köra fast i snön, det har många varit med om. Cherilee Kejonen kör själv en bra bil med fyrhjulsdrift och brukar klara sig, men hon har koll på hur man kommer loss med en bil som kört fast.

– På Mekonomen finns ett bra utbud av snökedjor och snösockor som man sätter på drivhjulen. De förbättrar greppet avsevärt. Det finns också speciella mattor som man kan lägga under hjulen för att få fäste. De kostar inte så mycket pengar och de tar nästan ingen plats alls när de förvaras i bilen, säger hon.

 

Hos Mekonomen Bilverkstad får du ett års assistansförsäkring i samband med service

Uppdaterad: November 24, 2023