10 tips: Så klarar du jultrafiken

10 tips: Så klarar du jultrafiken

Ha bra däck på bilen

Däcken är din viktigaste livlina när du kör på vintern. Det finns inga säkerhetssystem som kan rädda dig när friktionen mot vägbanan inte räcker till. Säkerställ så att dina vinterdäck inte är slitna, inte är för gamla och att de har rätt lufttryck.

 

Kör utvilad

Det finns många undersökningar som visar att trötthet är orsaken till många olyckor i trafiken. Enligt Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, kan trötthet vara en bidragande orsak i omkring 10 till 40 procent av alla olyckor. Har du sovit för dåligt? Då kan det vara en bra idé att planera om resan så att du får sova ut först – eller låt någon annan köra.

 

Håll rutorna rena

Självklart är det viktigt att se ordentligt när man kör bil. På vintern blir vindrutan dock lätt smutsig. Se till att torkarbladen är bra och fyll på spolarvätska.

 

Var förberedd

Ibland blir man stående. Kanske går bilen sönder, kanske blir vädret så dåligt att det inte går att fortsätta köra. Reflexväst, en bogserlina, snöskyffel och startkablar kan rädda många situationer och borde finnas i alla bilar. Bra att också ha varma kläder nära till hands om man blir sittande i kylan.

 

Stressa inte

Stress är en bidragande faktor i många olyckor. Onödigt, kan man tycka. Ett bra tips är att inte ha något klockslag då man ”måste” vara framme. Kanske är det värt att missa Kalle Anka på julafton för att göra resan lugnare och säkrare? Och förmodligen kan man prata med Tomten så att han väntar med paketen tills ni kommer fram.

 

Belysning

Ljuskällorna i dina strålkastare blir sämre med tiden. Om det var länge sedan du bytte kan det vara bra att göra det nu även om de fortfarande lyser. Nu finns också smidiga LED-ljusramper som går att montera på så gott som alla bilmodeller. De gör mörka vinterresor både säkrare och mer behagliga. Hos din Mekonomenbutik får du hjälp med allt som har med din belysning att göra.

 

Välj rätt väg

Många av olyckorna i jultrafiken sker på mindre vägar. Har du möjlighet att välja någon större mötesseparerad väg är det bättre.

 

Lyssna på radion

Har det hänt någon stor olycka som stoppar trafiken på din resväg? Lyssna på radion eller kolla in någon av alla sajter som rapporterar om trafiken innan du ger dig iväg. Då får du kanske möjlighet att välja en annan väg och slipper fastna i kaos.

 

Dela på ratten

Statistiken säger att långresor blir säkrare om man delar på körningen. Trots det är det vanligast att bara en kör – oftast mannen. Kanske dags att bryta gamla förlegade könsroller den här julresan?

 

Pausa ofta

Att ta pauser då och då gör inte bara resan lättare för alla i bilen. Det är också säkrare när föraren får vila ögonen med jämna mellanrum. Planera gärna in några roliga stopp i förväg, det finns mycket trevligt att uppleva längs vägarna i Sverige.

Inlagd: December 07, 2017