Ta med cykeln till Sveriges bästa cykelleder

Ta med cykeln till Sveriges bästa cykelleder

Sverigeleden

2 570 kilometer av synnerligen varierande cykelupplevelser, ja, det är Sverigeleden det. Huvudleden går från Helsingborg i söder till Karesuando i norr och även om det handlar om olika sorters vägar så går det ändå att sammanfatta Sverigeleden med ”hög standard och lite trafik”. Det är också enkelt att ansluta till andra cykelleder runt om i Sverige. Utforska vårt breda utbud av cykelhållare här.

Klicka här för mer info.

 

Rallarvägen, Riksgränsen

Den går från Abisko till norska fjorden Rombaksbotn och är ett synnerligen populärt montainbike-resmål. Det handlar om Rallarvägen, en fantastisk cykelupplevelse i fjällen. Du hinner se betydligt mer än om du väljer att vandra och har du väl tagit dig till Riksgränsen så kan du även kombinera din cykeltur med magiska båtresor på den norska fjorden. Du kan välja olika distanser beroende på hur långt du vill cykla.

Klicka här för mer info.

 

I hundraåringens hjulspår, Strand Eskilstuna

Gillade du boken & filmen ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”? Då passar den här cykelleden dig perfekt. Det är bara att följa i Allan Karlssons hjulspår och uppleva höskullen i Strands ombyggda ladugård, Byringe station och Arsenalens militärhistoriska museum. Ledens längd? 100 km, förstås.

Klicka här för mer info.

 

Rörbäcksnäs, Sälen

Några mil utanför Sälen, vid byn Rörbäcksnäs, kan man hitta cykelleder för mountainbike i skogen. Och det är inte vilka cykelleder som helst – branschfolk har utsett dem till Sveriges bästa i sin klass. Så är du sugen på lite mer terrängkörning med din cykel är det hit du ska åka. Var dock beredd på att du inte är helt ensam – ryktet om de ideellt skapade lederna har spritt sig.

Klicka här för mer info.

 

Kustlinjen, Öregrund–Västervik

Vill du cykla i skärgården bara måste du testa Kustlinjen. Huvudsträckningen är 56 mil lång, Öregrund–Västervik. Hög standard och många möjligheter att kombinera cyklandet med båtresor ut i skärgården.

Klicka här för mer info.

 

Gamla Fruns Väg, Falun–Grycksbo

Den här 23 km långa cykelleden har fått sitt namn efter ”Gamla Frun” på Grycksbo Bruk, Augusta Munktell – en stark kvinna som drev bruket synnerligen bestämt. Dessutom stängde hon av ”sin” väg till bruket och tog ut en avgift om man ville använda den. Naturskönt belägen cykelled vid sjön Grycken. Och är du här kan du lika gärna testa på leden Varpan Runt, lite norr om Falun.

Klicka här för mer info.

 

Mälardalsleden

Sveriges äldsta cykelturisled mäter 444 km och går runt Mälaren. Mestadels lättcyklad och lätt att kombinera med andra cykelleder. Ett härligt sätt att upptäcka Mälardalens slättlandskap och Stockholm, Södertälje, Syrängnäs och Västerås.

Klicka här för mer info.

 

Dalslandsleden, Vänersborg

Vänersborg är både start och mål för den 26 mil långa Dalslandsleden. Det här är en tur för naturälskarna med ödemark, fjällnatur och slättlandskap i en härlig mix. En av höjdpunkterna är Yttre Bodane, ett av Vänerns finaste skärgårdsområden. På vägen kommer du även kunna besöka Håveruds berömda akvedukt och de orörda skogarna i Tresticklans nationalpark. Kanske vill du även kombinera cyklingen med kanotpaddling i Dalslands kanal?

Klicka här för mer info.

 

Västgötaleden

Böckerna om tempelriddaren Arn har gett nytt liv till medeltida kyrkor och klosterruiner – och gillar du miljön i Jan Guillous äventyrliga berättelser får du ditt lystmäte på Västgötaleden. Den är 1 140 km lång och slingrar sig fram genom nästan hela Västergötland. Cyklar du här i början av april måste du se till att stanna vid Hornborgasjön för den årliga trandansen.

Klicka här för mer info.

 

 

Gotlandsleden

Rauka vägen till ditt cykelhjärta, så att säga. 50 mil cykelled på Gotland erbjuder vita sandstränder, klippkuster, ängar, hällmarksskogar på urberg – en unik natur, helt enkelt. Det otroliga nöjeslivet med alla uteserveringar gör naturligtvis inte upplevelsen sämre. Dock, mycket trafik sommartid så ta det försiktigt och ta med en bra cykelkarta!

Klicka här för mer info.

 

Ölandsleden

Öland runt på cykelsadel. Enligt många ett helt fantastiskt äventyr. Mängder av badmöjligheter, sevärdheter och naturupplevelser. En fördel är att cykelsäsongen är lång här och därför är en tur lättare att passa in. Leden är 450 km lång och under upprustning.

Klicka här för mer info.

 

Sydostleden & Sydkustleden, Växjö–Simrishamn

En inte helt klar cykelled men med tanke på sträckningen måste Sydostleden ändå finnas med på den här listan! Växjö–Simrishamn blir den slutliga sträckningen, vilket innebär 27 mil av fantastisk natur och otroligt varierande upplevelser. Leden beräknas vara helt klar våren 2016.

Klicka här för mer info.

 

Kattegattsleden, Helsingborg–Göteborg

En helt ny cykelled som invigs på nationaldagen, den 6 juni 2015. 37 mil, från Helsingborg till Göteborg, näst intill bilfri och extremt nära till kust, sandstränder och utsiktsplatser. Du cyklar genom små fiskelägen och sommarstäderna Båstad, Halmstad och Varberg. Kaféer och restauranger ligger utmed leden hela vägen och det finns gott om boendealternativ.

Klicka här för mer info.
Uppdaterad: November 15, 2023